Inbreker huis uitgejaagd met hockeystick


<p>Een inbreker wist door het wc-raampje naar binnen te dringen, maar werd door bewoner Gert van Lunteren met een hockeystick weer naar buiten gejaagd (foto: Marco Jansen)</p>

Een inbreker wist door het wc-raampje naar binnen te dringen, maar werd door bewoner Gert van Lunteren met een hockeystick weer naar buiten gejaagd (foto: Marco Jansen)

(Foto: Marco Jansen)

Inbreker huis uitgejaagd met hockeystick

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - “Ik ben niet bang, maar het was wel vreselijk beangstigend en het had veel beroerder af kunnen lopen.” Gert van Lunteren (58) kijkt terug op de traumatische ervaring in de nacht van maandag 11 op dinsdag 12 januari, toen er plots een inbreker in zijn slaapkamer stond. “Je bent volslagen weerloos.”

Marco Jansen

Hij heeft ‘extreem veel’ reacties gekregen, bloemen, kaartjes, chocola en andere lekkere attenties zijn er afgegeven bij zijn huis. Gert van Lunteren is overweldigd door de warme belangstelling voor zijn optreden, dat door velen heldhaftig wordt genoemd. Want door heel ad rem met een hockeystick achter de indringer aan te gaan, sloeg de ongewenste bezoeker op de vlucht en werd nog dezelfde nacht ingerekend door de politie. Het blijkt een 31-jarige Harderwijker te zijn.

Klassiek muziekje

Het bizarre voorval vond plaats tussen 1.00-1.15 uur. “Ik lag op bed, had een klassiek muziekje op met een timer om in slaap te komen, toen ik een figuur in mijn kamer zag staan. Hij kon ook zien dat er iemand lag, want er was een klein lampje aan. Mijn systeem werd wakker, de adrenaline zette me op scherp. Ik wist zeker dat ik niet droomde. Ik heb twee hockeysticks in de hoeken van mijn slaapkamer staan. Heel bewust en pragmatisch. Ik weet niet eens hoe ik er aan kom, mijn dochters hebben toen ze klein waren kennelijk hockeysticks gehad. Je slaapkamer is je diepste privé, daar voel je je het meest veilig, maar nu voelde ik maximaal gevaar. Mijn afweersysteem zei: hij of ik.”

Wc-raampje

In het donker rende hij achter de inbreker aan, die via de trap naar de wc was gevlucht. “Via de voordeur en de achterdeur kon hij niet binnenkomen, en hij had geen sleutel gevonden. Hij had geen vluchtweg, dus ging hij door het wc-raampje terug dat hij had ingetikt. Ik wist niet wat ik zag, toen ik hem daarin zag spartelen. Je kunt het je niet voorstellen dat hij daar ook door was binnen gekomen. Toen wist ik dat ik moest gaan slaan. Want als hij zou terugvallen en een mes of vuurwapen bij zich had, dan kon ik geen kant op. Je zit er niet op te wachten om iemand dood te slaan, maar ik heb hem toen wel drie klappen tussen zijn benen gegeven. De confrontatie en hem uit huis zien te krijgen heeft in totaal drie of vier minuten geduurd.”

Telefoon

Van Lunteren vroeg zich af of hij meteen de politie moest bellen tot hij de telefoon zag die de inbreker in zijn haast had achter gelaten. “Binnen vijf minuten was de politie er met meerdere wagens. Ze belden meteen 112 om dat nummer te achterhalen.” Ook had de indringer een hoodie en een jas achtergelaten. Daarin zat een sleuteltje en dat herleidde naar de vindplaats van de inbreker. “Hij is binnen een halfuur van zijn bed gehaald. Ik zorg zelf altijd goed voor iedereen en nu had ik de behoefte aan iemand bij me, dus heb ik mijn vriendin gebeld.”

Schrik

De adrenaline is gezakt, maar de schrik zit nog in zijn lijf. De Harderwijker kijkt aan het eind van een turbulente week met gemengde gevoelens terug op de nachtmerrie die hij beleefde. Een film waarin hij de heldenrol speelde. “Ik ben niet bang om te slapen, maar kreeg ’s ochtends om 6.00 uur een paar app’jes en ik zat meteen rechtop. Je bent gelijk klaarwakker. Mijn systeem is dus nog wel bang. Dat ik mijn verhaal kwijt kan, is goed voor de verwerking. Eigenlijk ben ik een rustige, vredelievende man, maar wel heel snel emotioneel. Ik zou normaal te lang hebben geaarzeld, maar nu voelde mijn systeem dat er een mogelijkheid was dat ik dood zou gaan. Ik kan die man op geen mogelijke manier omschrijven, zoveel adrenaline heb ik aangemaakt. De politie had zo’n optreden zelden meegemaakt. Het komt wel heel stoer over dat je handelt op deze manier, maar pas een paar dagen later besef je dat het heel anders kon aflopen.”

Ultieme privé

“Hij had het wasbakje eraf getrapt en doordat ik met blote voeten in de scherven stond, zitten er bloedvlekken in de trapbekleding. Ook zijn er braaksporen aan de keukendeur en er is schade aan het kozijn. Maar de schade maakt me niet boos; wel dat hij het lef heeft gehad om in mijn meest ultieme privé te komen. En als hier een oud vrouwtje had gewoond of een gezin met jonge kinderen, dan hadden ze hier niet meer durven wonen. Ik kom hier wel overheen, dat hij is gepakt, is voor mij heel prettig. Mijn huis zal nog beter beveiligd worden. Dit gaat nog wel een staartje krijgen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden