Café de Liefde is eindelijk gesetteld


<p>Teun van Garderen wil inspireren, met o.a sprekers en muziek. Eerst moet er nog flink gesloopt en verbouwd worden. (foto: Marco Jansen)</p>

Teun van Garderen wil inspireren, met o.a sprekers en muziek. Eerst moet er nog flink gesloopt en verbouwd worden. (foto: Marco Jansen)

(Foto: Marco Jansen)

Café de Liefde is eindelijk gesetteld

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - Met de aankoop van een pand in de Bruggestraat ziet Teun van Garderen zijn droom in vervulling gaan. Café de Liefde heeft na zeven jaar eindelijk een vaste stek in de binnenstad.

Marco Jansen

Van Garderen (43), initiatiefnemer van Café de Liefde, heeft twee jaar aan een ontwerp voor de Havendam gewerkt. “We hadden een prijsvraag gewonnen en de toezegging dat we mochten bouwen, mits we aan de eisen voldeden. Er was een go om te investeren, maar de gemeente besloot de grond weer in te nemen omdat buren erop tegen waren. We hebben een half jaar gediscussieerd en alle fracties afgelopen om de kosten vergoed te krijgen.’’

Na een periode van opladen besloot hij door te gaan. “We zochten een plek in de binnenstad waar we een café kunnen zijn. Ik heb bij verschillende panden in de Bruggestraat en Vijhestraat gekeken naar de mogelijkheden voor koop en huur en verbouwkosten. Ik heb bij meerdere panden een brief door de bus gedaan en gesproken met eigenaren. Bij deze locatie zagen we het verdienmodel. Het stond niet te koop, maar eigenaar Menashe Zalait vond het idee wat we er mee willen leuk. De eerste gesprekken waren in mei, in november hadden we een deal. Ik heb het voor een commerciële prijs gekocht; je betaalt voor de plek in hartje centrum en de charme. Ik koop het voor mijn pensioen en stichting Café de Liefde gaat het huren.’’

Maandag 28 december kreeg hij de sleutel. Als bouwkundige kan hij goed door het pand heen kijken. De afgelopen weken is het gedateerde binnenwerk gesloopt door familie, vrienden en mensen van de organisatie. “Het wordt helemaal gestript en we brengen een akoestische voorziening aan, zodat we aan de eisen van de gemeente voldoen. Het is een klein café, beneden 50 m2, voor 20 a 30 personen. De bar en keuken worden tegelijk ontworpen om een warme en gezellige sfeer te creëren. Boven waren vier kamertjes; hier komen de toiletten en een eenkamer appartement. We hopen begin juli klaar te zijn.”

Stichting Café de Liefde bestaat al 7 jaar. Het ging de afgelopen jaren ‘on tour’ en popte op zondagen op bij o.a. de Boterlap, Luigi’s, Monopole, de Belofte en Veluvia. ‘’We willen mensen inspireren, met sprekers, muziek, theater of een evenement. Onze gedachte is dat je elkaar ziet, niet oordeelt en elkaar liefhebt. We bespreken maatschappelijke thema’s, Zo hebben we Martin Brand, voorganger van het Leger des Heils, uitgenodigd om te praten over ‘Geef mij nu je angst’. Dat spreekt veel mensen aan. We praten ook over het geloof, maar gaan niet evangeliseren.”

Café de Liefde gaat dagelijks open, meldt Van Garderen. Hij wordt geen horecaondernemer, maar coördinator. Ook Gert Breman, Leo Verboeket, Suzanne van Harten en Gertjan Jansen zitten in de organisatie. ,,We gaan overdag werken met mensen met een beperking. Daarna hebben we een eetconcept, wat horecaman Freek de Kok gaat aansturen. Ook komen er bier- en wijnproeverijen. ‘s Avonds zijn we een café waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden