College Harderwijk: even geen alcohol


<p>Wethouder Marcel Companjen toost met een glaasje jus op de actie IkPas.</p>

Wethouder Marcel Companjen toost met een glaasje jus op de actie IkPas.

(Foto: Frieda Fennell)

College Harderwijk: even geen alcohol

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - “Het lijkt wel of bier een cultstatus heeft onder jongeren. Waar komt dat vandaan?”, vraagt wethouder Marcel Companjen zich af. Hij doet mee aan de actie IkPas en zet zijn alcoholgebruik deze maand op pauze. Pas jij ook?

Frieda Fennell

 Onder de actie IkPas gaan tienduizenden Nederlanders deze maand dertig dagen alcoholvrij. Wereldwijd staat de actie bekend onder de naam Dry January. Alcohol is een breed geaccepteerd onderdeel van onze levens. Waar roken steeds meer in het verdoemenishoekje wordt gedrukt en andere drugs veelal illegaal zijn, is het gebruik van alcohol de normaalste zaak van de wereld. En dat is het probleem, aldus wethouder Companjen die verantwoordelijk is voor de portefeuille Gezondheid. “Alcohol is uiteindelijk een drug. Het komt voor dat mensen standaard een drankje of twee per dag drinken. In het weekend komen daar dan nog enkele glazen bovenop. En zo loopt je alcoholgebruik ongemerkt hoog op, tot tientallen kratten per persoon per jaar. Ik ben geen moraalridder en pleit niet voor een alcoholverbod, maar de standaard moet zijn ‘geen alcohol’. Met mate kun je dan af en toe best een drankje nuttigen.”

Zorg goed voor jezelf

Companjen drinkt net als het hele college van burgemeester en wethouders van Harderwijk dertig dagen geen alcohol om aandacht te vragen voor bewustwording rondom alcoholgebruik. “Normaal gesproken drink ik in het weekend na het avondeten graag een biertje of glaasje whiskey. Door deze actie ben ik bewust bezig met wat ik drink en kies ik voor een alternatief, zoals een alcoholvrije radler maar soms ook gewoon water. Het mooie is dat ik hierdoor ongemerkt ook algeheel bewuster word van wat ik eet en drink. Het voelt goed om actief bezig te zijn met je gezondheid.”

Het laten staan van alcohol leidt direct tot gezondheidswinst. Veel deelnemers aan de actie merken lichamelijke voordelen; zo slaapt meer dan de helft van de deelnemers beter en verliest een derde van hen ook gewicht. Juist ten tijde van de coronapandemie is het belang van onthouding van alcohol groot. Alcoholgebruik is direct gelinkt aan hart- en vaatziekten en diabetes, de risicofactoren voor COVID-19. Maar niet alleen daarom pleit Companjen voor een bewuster alcoholgebruik. “Alcoholmisbruik speelt bijvoorbeeld vaak een rol in huiselijk geweld, maar ook in het verkeer gebeuren veel te vaak ongelukken waarbij alcohol in het spel is. Het gevaarlijke van alcohol is dat het erin sluipt. Na een paar drankjes ervaar je minder remmingen en voor je het weet heb je veel te veel op.”

De boodschap die Companjen wil meegeven is vooral om goed voor jezelf te zorgen. Juist nu! Er is licht aan het eind van de tunnel, richt je daarop en probeer gezond te blijven eten, zoveel mogelijk te bewegen en bel iemand op als je je terneergeslagen voelt om erover te praten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden