'Andere bestemming deel Donkerstraat'


Foto: Shutterstock

'Andere bestemming deel Donkerstraat'

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - Door de gemeente Harderwijk moet worden gekeken naar een andere bestemming van het deel van de Donkerstraat richting de Smeepoortstraat waar sprake is van leegstaande panden. Dat is de mening van de fractie van de VVD in de Harderwijker gemeenteraad. Zij geven hun standpunt weer in vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

Wijnand Kooijmans

De panden staan al langer leeg en dat heeft, zo vindt de VVD, een verloederd straatbeeld tot gevolg. Door het gebied een andere bestemming te geven kan het kernwinkelgebied kleiner en sterker worden gemaakt. Men wil weten hoe het college aankijkt de winkelpanden in het betreffende gebied te transformeren naar een combinatie van kantoor en betaalbare koopwoningen tot een bedrag van 200.000 euro.

Volgens de fractie van de VVD is er behoefte in Harderwijk een vernieuwende winkelconcepten of de mogelijkheid tot ‘blurring.’ Het gaat dan bijvoorbeeld om een boekwinkel waar ‘s avonds onder het genot van een kop koffie lezingen worden gegeven. Of een zaak voor kinderkleding met achterin een café met kinderactiviteiten. Doel is consumenten langer in een winkel te doen verblijven waardoor ze ook meer besteden.

Menno Doppenberg en Maarten van Panhuis willen weten hoe het college aankijkt tegen deze manier van winkelen. Maar ook of de bereidheid bestaat initiatieven op het gebied van blurring toe te staan binnen het aanbod aan winkels in Harderwijk.

Leegstand

Gevraagd wordt naar een actueel cijfer als het gaat om de leegstand van winkels en hoe deze zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. De VVD’ers willen weten welke gebieden in Harderwijk het meest worden getroffen door leegstand en hoe deze cijfers zich verhouden tot gemeenten die wat betreft grote zijn te vergelijken met Harderwijk.

Ook wil men weten welke acties worden ondernomen door de gemeente wanneer leegstand dreigt te ontstaan. En wil de VVD antwoord op de vraag wat de visie is van het college als het gaat om de oorzaak/oorzaken van leegstand in Harderwijk. Of dit een gevolg is van enkel een andere manier van winkelen of dat er andere oorzaken zijn die de leegstand van winkels versterken.

Tot slot wordt gevraagd hoe het staat met de uitvoering van de pilot leegstaande winkelpanden. In de motie is het college gevraagd op zoek te gaan naar drie leegstaande winkelpanden in het kernwinkelgebied. Met als doel ondernemers de kans te geven in deze panden te trekken waarbij alleen de wettelijke regels in acht moeten worden genomen. Andere regels moeten buitenspel worden gezet.

Doel is te kijken of ondernemers dan gemakkelijker een zaak kunnen opbouwen. Enkele vastgoedeigenaren en een ondernemers hebben zich al gemeld bij de gemeente Harderwijk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden