'Half Zeewolde’ kent Vanessa’s taarten


<p>Het water loopt je al in de mond. (foto: Max Wolters)</p>

Het water loopt je al in de mond. (foto: Max Wolters)

(Foto: Max Wolters)

'Half Zeewolde’ kent Vanessa’s taarten

  Nieuwsflits

ZEEWOLDE - ‘’Als ik ergens kom en het gesprek gaat over taart is er altijd wel iemand die zegt dat hij/zij wel eens taart van mij gegeten heeft.’’

Max Wolters

Vanessa Loer maakt al tien jaar taarten. De laatste acht jaar beroepsmatig. ‘’Mensen geloven het nooit dat ik ervan leef. Ze denken dat ik het naast iets anders doe, als hobby. Taarten uit Zeewolde, zoals mijn bedrijf heet, begon wel zo.’’

‘’Ik wilde altijd al maar toen ik een workshop volgde, bleek het me te liggen. Zo is het begonnen. Ik zette een taart op hyves en die was meteen verkocht. Toen is het balletje gaan rollen. Na anderhalf jaar schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel, in die tijd kwamen er nog wat andere taartenbaksters bij in Zeewolde, een enkeling professioneel, anderen voor de hobby.’’

1550 bestellingen

‘’Zes jaar geleden besloot ik er voor 200 procent tegenaan te gaan. Ik liet een website bouwen en ging vol op met Facebook en Instagram aan de gang. Ik ben er trots op dat ik van mijn taarten kan leven.’’

Hoeveel ze er naar benadering gemaakt heeft? ‘’Schatten hoef ik niet, ik weet het heel precies. Het zijn 1550 bestellingen, maar het zijn er in feite meer want een bruidstaart bestaat al snel uit drie of meer taarten die in ‘lagen’ op elkaar staan, we hebben het dan over 2500 taarten, minimaal.’’ De taarten worden voornamelijk door vrouwen bestelt, voor een kinderfeestje of voor een vriendinnenclub. Dat een man bestelt is zeldzaam.’’

Hoe de taarten smaken? ‘’Het zijn de lekkerste’’, zeggen Fenna, Evy en Gavin in koor. Misschien zit daar wel wat eigenbelang bij want moeder Vanessa is, op de maandag na, elke dag wel bezig met taarten. ‘’Als ik in de avonduren nog bezig ben en wat minder tijd voor de kinderen heb zeg ik dat ik ook wat lekkers voor hen maak. Ik koop ze gewoon om. Taarten zijn wel een luxe. Ik ben gemiddeld drie uur bezig met een taart en dan de ingrediënten nog. Je kan het zo duur maken als je wilt. Marsepein is weer duurder dan chocola. Ik heb wel eens geprobeerd ook een goedkopere variant te maken met minder dure ingrediënten, maar het verschil in smaak was zo groot. Ik kies dan voor de kwaliteit die ik wil.’’

Ook een taartenmaakster heeft last van de lockdown. ‘’Bij het begin van de maatregelen was ik wel even in paniek, ik zag de bestellingen drastisch teruglopen. Voor bruidstaarten is het een dramajaar, maar veel klanten bestellen extra. Sommigen ‘verzinnen’ feestelijke momenten die met taart gevierd kunnen worden. Er was er zelfs één die elke week bestelde en zei: leef je er maar op uit. Hartverwarmend allemaal. Een bevriende cateraar uit Harderwijk doet mijn cupcakes als dessert bij de maaltijden. Allemaal zo geweldig. Ik maak de taarten wel wat kleiner nu ook de gezelschappen ingeperkt zijn. Dat is wel jammer, want of je nu een kleine of een grote taart maakt, de werktijd is hetzelfde.’’

www.taartenuitzeewolde.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden