Zorgen over verdere verschraling OV


Foto: Pixabay

Zorgen over verdere verschraling OV

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - De loopafstand naar een bushalte van buurtbuslijn 513 is minder dan de 850 meter waarover vragen zijn gesteld door de PvdA. Maar nog altijd moet er verder worden gelopen dan wenselijk, zo vindt het college. Gezien de ontwikkelingen in het openbaar vervoer valt hier echter niet aan te komen.

Wijnand Kooijmans

 Door Keolis wordt sinds kort een nieuwe dienstregeling gehanteerd. De eerder ingezette bezuinigingen in het openbaar vervoer krijgen hierin een vervolg, zo geeft het college aan. Aangegeven wordt dat de inkrimping van de dienstregeling wordt betreurd maar er ook wel begrip bestaat voor de keuzes die zijn gemaakt door de provincie Gelderland. De regio Noord-Veluwe ontkomt niet aan de flinke bezuinigingen in het openbaar vervoer. Vervoerders hebben vanwege het corona-virus grote verliezen geleden waardoor een verdere verschraling noodzaak is.

Dat er door de bezuinigingen een grotere loopafstand nodig is naar de dichtstbijzijnde bushalte wordt, zo zegt het college, als een logisch gevolg daarvan gezien. Buurtbuslijn 513 heeft een deel van de oude route van de stadsdienst overgenomen en bedient onder meer de bushaltes aan De Wittenhagen, Karel Koormanweg en Deventer. Hierdoor wordt de loopafstand tot een minimum beperkt.

Ten aanzien van de bereikbaarheid van ziekenhuis St. Jansdal stelt het college dat vanuit de in- en uitstapcijfers is af te lezen dat vanuit een aantal woonwijken relatief weinig gebruik wordt gemaakt van de stadsdienst van en naar het ziekenhuis. Dat de stadsdienst niet meer stopt bij het ziekenhuis wordt betreurd door het college maar ook hier bestaat begrip voor de keuze van de provincie. Er wordt op gewezen dat met een overstap op het station het ziekenhuis is te bereiken via de busdiensten van Keolis en Connexxion en de buurtbus.

Inwoners die slecht ter been zijn kunnen gebruik maken van vervoer met ViaVé. Hiervan kan gebruik worden gemaakt door inwoners met een WMO-indicatie (Wet maatschappelijke ondersteuning) maar ook reizigers met het openbaar vervoer. Die betalen weliswaar iets meer dan voor het openbaar vervoer maar worden wel van deur naar deur vervoerd.

In het afgelopen jaar zijn er ambtelijk diverse overleggen gevoerd met de provincie Gelderland, vervoerder Keolis en de Buurtbusvereniging om ondanks de verschraling te komen tot een goede dienstregeling. In een brief aan de provincie is de zorg uitgesproken over de verdere verschraling van het openbaar vervoer en het verdwijnen van diverse bushaltes. Enig goed nieuws is er in dat opzicht ook. In 2023 komt er een nieuwe snelle verbinding tussen Harderwijk, Lelystad en Emmeloord. In de tussentijd moet ook een nieuwe aanbesteding van het openbaar vervoer worden voorbereid op basis van een programma van eisen. Sterke buslijnen blijven intact.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden