<p>Projectleider gemeente Harderwijk Erik Hamelink (l) en Reijer Roelofsen voorzitter IJsclub Volmoed trots op de nieuwe ijsbaan (foto: Marco Jansen)</p>

Projectleider gemeente Harderwijk Erik Hamelink (l) en Reijer Roelofsen voorzitter IJsclub Volmoed trots op de nieuwe ijsbaan (foto: Marco Jansen)

(Foto: Marco Jansen)

Nieuwe ijsbaan 'vriendelijk en knus'

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - Met de ambitie van wethouder Jeroen de Jong om van Harderwijk het ‘Barcelona van de Veluwe’ te maken raakte het college en de raad enthousiast. Anderhalf miljoen werd uitgetrokken voor een upgrade van de Stille Wei naar de Wijde Wellen. De nieuwe ijsbaan is voor IJsclub Volmoed de kers op de taart. Sinds 1 december staat het water er op.

Marco Jansen

 Landschapsarchitect Niek Heijboer van de gemeente Harderwijk trok de eerste strepen en nadat een klankbordgroep met belanghebbenden was betrokken, rolden er drie ontwerpen uit. Ook de combinatie Hoornstra Ophof Infra en VIC Activating Landscapes liet hun visie er op los. Vooral de creatieve geest van Victor Dijkshoorn gaf verrassende elementen.

Toch liep niet alles van een leien dakje. IJsclub Volmoed, die het terrein van 1 oktober tot 1 april pacht, was in eerste instantie buitenspel gezet. Reijer Roelofsen, al 17 jaar voorzitter van de 112 jaar oude ijsclub: “We hoorden dat de ijsbaan veranderd zou worden, maar op de eerste tekening stond helemaal geen ijsbaan.’’ Ook collega-bestuurder Hans Glastra was ontdaan. “Het mocht niet gebeuren dat we na 112 jaar ineens van de kaart werden geveegd.’’

De ijsclub voelde zich in het proces niet gewaardeerd en na een mailtje ‘met wat irritatie’ zaten de partijen in februari in het clubhuis van Volmoed om de tafel. De plooien werden gladgestreken. “Toen kwam de tekening op tafel van het huidige plan en vanaf dat moment hebben we constructief meegedacht.’’

Dijkshoorn wilde zo veel mogelijk uit de plek halen en dat het jaar rond. “Er zijn nu twee eilanden en wat schiereilanden. Die zorgen voor kleinschaligheid in het grote geheel en voor een gezellige verblijfs- en ontmoetingsplek, koek en zopie punt of voor beginners om een tussenstuk te schaatsen. Het water loopt visueel door in het randmeer, de eilanden komen er tussenuit. Je ziet de zon wegzakken.”

Er zijn glooiingen en bankjes aangebracht. Het onderhoud is met minder meters effectiever en vrijwilligers kunnen sneeuw en schaafsel beter van de baan afkrijgen. Het instroompunt is verplaatst en de ondergrond van klei zorgt dat het water blijft staan. De ontwerpers hebben de kennis van de ijsclub ter harte genomen. De natuurijsbaan die voorheen een ondergelopen grasveld was, heeft nu een uitstraling die past bij deze tijd en de omgeving. Roelofsen: “Vroeger stond langebaanschaatsen bovenaan, nu de gezelligheid en het vermaak met warme chocomelk. De nieuwe baan is vriendelijke informeel en knus. Met een lengte van 333 meter voldoet hij aan de eisen van de KNSB. We hielden kortebaanwedstrijdjes voor de scholieren en kunnen er nu officiële wedstrijden op organiseren.”

Penningmeester Niek Commandeur meldt dat ook de leden - de ijsclub telt er bijna 500 - de baan erg mooi vinden. Of er in coronatijd ook geschaatst kan worden? “Het zal een beperkte openstelling worden. We hebben ons plan met ijsblokken ingediend bij de gemeente.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden