Uitzicht op lichtpuntjes in de duisternis


<p>Adri de Visser en schrijfster Julia van Miltenburg bij de boekpresentatie van Uitzicht.&nbsp;</p>

Adri de Visser en schrijfster Julia van Miltenburg bij de boekpresentatie van Uitzicht. 

(Foto: Jan Vermeer Photography)

Uitzicht op lichtpuntjes in de duisternis

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - Uitzicht vertelt het levensverhaal van Adri de Visser, de natuurfotograaf uit Harderwijk die 8 jaar geleden werd neergeschoten in Kenia. Hierbij raakte hij verlamd en vrijwel blind. Ook de periode na die dramatische wending komt aan bod.

Marco Jansen

 Het op 1 december verschenen boek is geschreven door zijn achternichtje Julia van Miltenburg. Zij kende Adri tot begin 2019 niet, maar bouwde tijdens het schrijfproces een bijzondere band met hem op. “Adri is een neef van mijn moeder en ik ben een keer met haar mee op bezoek geweest. Toen ik vaker langsging merkte ik dat Adri heel veel kracht in zich heeft. Hij is na het ongeluk altijd positief gebleven en zit niet in een slachtoffer rol. Ik raakte geïnteresseerd in zijn verhaal en heb hem voorgelegd om een boek te schrijven’’, vertelt Julia (24), woonachtig in Loenen bij Apeldoorn.

Een boek van 160 pagina’s schrijven is niet niks, zo merkte ze tijdens het 1,5 jaar durende proces. “Misschien heb ik het onderschat, want dit had ik nog nooit gedaan. Ik ben elke vrijdag langs geweest of ik belde, en dat maanden lang. Ik heb zijn fotoboeken van Afrika bekeken. Soms vroeg ik door, om een helder beeld te krijgen. Het was enerzijds leuk om een boek te schrijven, maar ik heb Adri ook beter leren kennen en een diepere band met hem gekregen. Hij gebruikt veel humor om zijn situatie te relativeren. Je hebt niet het idee dat je bij een patiënt langs gaat. Er werd serieus gepraat, maar ook gelachen.”

Adri (59) is vorig jaar verhuisd van zijn appartement in de Zonneschelp naast het ziekenhuis naar een aangepaste woning in de Zeebuurt, met slaapkamer en badkamer op de begane grond. Hij is aan huis gekluisterd, maar kan genieten van de kleine dingen. Zoals een open haard, openslaande deuren en het horen van fluitende vogels als hij wakker wordt. “Door de verlamming gaat het bij mij heel erg op en af. Ik heb een hoge dwarslaesie, heb geen gevoel in mijn handen meer en nog maar 20 procent gezichtsvermogen. Dat mis ik nog het meest. Ik zie alleen nog omtrekken en silhouetten. Daarbij komt dat ik 24 uur per dag pijn heb. Het is een best zwaar leven en acceptatie is nog altijd lastig. Mijn vrouw Regine verzorgt mij elke dag. Het zonlicht voelen in mijn gezicht of de wind horen ruisen geeft voldoening en dat geldt ook voor dit boek.”

De titel Uitzicht is door Julia gekozen omdat het vrij te interpreteren is. “Het verwijst naar Adri die op zoek gaat naar mooie natuurfoto’s in Afrika, maar ook dat hij vooruit kijkt en niet achterom kijkt. Hij is zijn zicht verloren, maar vindt kleine lichtpuntjes in de duisternis. De invulling is voor iedereen anders.”

Adri is trots op zijn achternichtje. “Doordat ik drie keer ben geopereerd, vertraagde het proces. De uitgever was na twee hoofdstukken positief verrast en kon niet geloven dat het Julia’s eerste boek was.”

Het boek, waarvan 3.000 exemplaren zijn gedrukt, is vanaf deze week te bestellen bij boekhandels en kost 18,95.

www.adridevisser.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden