Boulevardtrein rijdt ook in 2021, dan met nieuwe route


<p>Vanwege corona waren er dit jaar veel minder bezoekers en daardoor ruimte genoeg om te parkeren.</p>

Vanwege corona waren er dit jaar veel minder bezoekers en daardoor ruimte genoeg om te parkeren.

(Foto: eigen foto)

Boulevardtrein rijdt ook in 2021, dan met nieuwe route

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - De Boulevardtrein in Harderwijk blijft ook in 2021 rijden. Besloten is de pilot voort te zetten waarmee dit jaar een begin is gemaakt. Door het corona-virus is het aantal bezoekers aan de Boulevard en Dolfinarium gedaald. Dat maakt dat dit jaar te weinig praktijkervaring is opgedaan. Eind 2021 wordt dan een definitieve keuze gemaakt over de Boulevardtrein.

Wijnand Kooijmans

Wel wordt een wijziging in de route aangebracht. Het treintje rijdt komend jaar alleen vanaf parkeerterrein P8. Omdat de loopafstand naar parkeerterrein P2 maar kort is komt er geen apart vervoer meer voor toeristen naar P8. Ook komt er een vaste route. De route gaat lopen over de Vuurtorenweg en het tijdelijk verharde zandpad langs P2. Aan de Vuurtorenweg wordt een veilige en toegankelijke nieuwe opstaplocatie aangelegd. De kosten voor een dagkaart blijven tien euro. Voorwaarde is wel dat de gemeenteraad instemt met de voortzetting van de pilot.

In 2020 is er maar vier dagen gebruik gemaakt van het parkeeroverloopterrein P8. Dit jaar is er door de verhoging van het parkeertarief van de dagkaarten in totaal rond de 30.000 euro extra aan inkomsten binnen gehaald. De totale kosten waren 72.000 euro. Het tekort van 42.000 euro wordt verwerkt in de parkeerbegroting 2020.

Voor 2021 wordt verwacht dat, indien het corona-virus geen doorslaggevende rol meer speelt, er 78.500 dagkaarten worden verkocht. Met de opbrengst daarvan kunnen de te maken kosten voor de nieuwe opstaplocatie worden gedekt en kunnen de kosten van het treintje worden gedekt.

Corona heeft dit jaar een grote invloed gehad. Door het gevolg hiervan heeft het Dolfinarium minder bezoekers getrokken en konden bezoekers veelal parkeren op P2 waar ruimte is voor rond de negenhonderd voertuigen. De bezoekers werd in de periode van half juli tot september de mogelijkheid geboden om met één van de drie treintjes mee te rijden naar de Boulevard en het Dolfinarium. In september en oktober is er alleen tijdens de herfstvakantie en de weekenden gereden met twee treintjes. Door de corona-maatregelen konden er per treintje maximaal veertig personen meerijden waar normaal een capaciteit is van zestig personen. In de praktijk werden op piekdagen wat betreft bezoekers per treintje circa 120 bezoekers per uur vervoerd. De aanpassing van de route vindt mede plaats gezien de klachten van verschillende bewoners van de Waterstadboulevard en de Vuurbaak. Die geven aan overlast te ervaren van de voetgangersstroom van en naar parkeerterrein P8. Bij slecht weer werd onder meer geschuild tegen de gevels van de woningen. Ook is gewezen op vermindering van het woongenot. De Vuurbaak wordt niet gezien als de juiste plek voor de opstaplocatie voor toeristen die met het treintje mee willen rijden. De nieuwe opstaplocatie aan de Vuurtorenweg gaat ruimte bieden aan twee treintjes.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden