Hoe mooi is het een laatste wens te mogen vervullen


Foto: Eigen foto

Hoe mooi is het een laatste wens te mogen vervullen

  Nieuwsflits

ZEEWOLDE - Of er een rit bijzat die heel speciaal was. ‘Alle ritten die ik heb mogen meemaken zijn speciale’, zegt de Zeewoldese Tineke Botterweg ‘ maar de ritten met kinderen blijft je altijd iets meer bij’.

De Stichting Veluwse Wens Ambulance is er om de laatste wens van patiënten te vervullen. Een gezond mens heeft 1000 wensen, iemand die ernstig ziek is heeft vaak nog maar één. Nog één keer het ouderlijk huis zien, naar familie of even naar het favoriete strand.

‘’Het lijken wensen die heel eenvoudig te vervullen zijn, maar voor mensen die niet lang meer te leven hebben, niet altijd vanzelfsprekend’’, zegt Miranda van der Weijden, secretaris van de Stichting. ‘’Met hulp van een groot aantal vrijwilligers; begeleiders en chauffeurs kunnen we dit mooie werk doen.’’

De begeleiders zijn allemaal vrijwilligers met minimaal een Verzorgende IG opleiding of Verpleegkundige. Voor de chauffeurs geldt dat ze voldoende rijervaring hebben en in het bezit zijn van een geldig EHBO- en Reanimatiediploma.

Tineke is één van de circa 140 vrijwilligers en is er vanaf de oprichting, nu zes jaar geleden, bij de betrokken. Zij is één van de coördinatoren en rijdt zelf ook mee. ‘Deze stichting spreekt me zo aan, omdat je mensen die niet lang meer te leven hebben nog een hele fijne mooie laatste wens kunt geven. Het is soms heel zwaar maar als je ziet hoe de wensvrager en familie ervan genieten daar haal ik mijn energie en voldoening uit.’ Gemiddeld worden er die tot vier ritten per week gereden, zo’n 200 wensritten op jaarbasis. Het aantal ritten groeit, maar in de polder is de Stichting nog een grote onbekende. Tineke komt tot drie ritten.

Bij de laatste Zeewoldese rit was de Harderwijkse verpleegkundige Truus Schutter betrokken: ‘’Hoe mooi is het om iemand die nog een wens heeft, een plezier te doen en er dan aan mee te werken dat de wens in vervulling kan gaan. Het schenkt mij voldoening, het maakt mij rijk dat ik dat kan en mag doen. Omzien naar elkaar is mij vroeger met de paplepel ingegoten, als je een ander kan helpen dan doe je dat. Het is fijn dat ik mijn kennis en kunde op vrijwillige basis kan inzetten.’

Johan Borg uit Elburg was de chauffeur. ‘’Er is altijd wel iets wat je kunt doen voor een ander of de maatschappij. Het werk geeft me een goed gevoel als ik hoor hoe iemand van een dag heeft genoten.’’ De Stichting beschikt over drie wensambulances, bijeengebracht door donateurs, twee staan in Elburg en één in de nieuwe dependance in Dodewaard. Wie donateur, sponsor of vriend wil worden van de Veluwse Wens Ambulance of op een andere manier wil/kan ondersteunen, stuurt een e-mail naar:

info@veluwsewensambulance.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden