Textline wint Veluwse Innovatieprijs


<p>Trotse winnaar van de Veluwse Innovatieprijs 2020 Rolf Lebbink met het rijstvlies verkeersbord van Textline.(foto: Marco Jansen)</p>

Trotse winnaar van de Veluwse Innovatieprijs 2020 Rolf Lebbink met het rijstvlies verkeersbord van Textline.(foto: Marco Jansen)

(Foto: Marco Jansen)

Textline wint Veluwse Innovatieprijs

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - Textline Reclamecentrum is winnaar van de Veluwse Innovatieprijs 2020. Rolf Lebbink won met zijn circulaire verkeersbord van rijstvliesjes zowel de vakjuryprijs als de publieksprijs met 28 procent van de stemmen. Woensdag wordt in Harderwijk het eerste bord geplaatst.

Marco Jansen

De verkiezing van Innovatiehuis Noord-Veluwe was afgelopen woensdag een hybride evenement. Vanuit congrescentrum Bouw & Infrapark kon de verkiezing via een livestream online worden meebeleefd.

Tot de zes nominaties hoorden ook de Harderwijkse bedrijven Innogusto (plantaardige maaltijden van restaurantkwaliteit) en AIC (breedplaatvloer). Textline kwam voor de jury echter unaniem als winnaar uit de bus. De criteria waren economische haalbaarheid, samenwerking met andere partijen en mate van duurzaamheid. “Textline heeft out-of-the-box gedacht en daarmee een prachtig resultaat geboekt in een zeer conservatieve markt’’, las juryvoorzitter Ronald Cleysen het rapport voor.

Het rijstvlies verkeersbord is dan ook het eerste circulaire biobased verkeersbord ter wereld. “Gezien alle veiligheidseisen en NEN-normen is dit het hoogst haalbare voor informatieborden’’, weet Lebbink, die een duurzaam alternatief zocht voor kunststof en aluminium reclamedragers. “In de zoektocht naar biobased plaatmateriaal stuitte ik op het rijstvlies paneel. Een bestaand product dat 5 jaar geleden ontwikkeld is in Duitsland voornamelijk voor gevelpanelen. Zo bedacht ik de toepassing voor verkeersborden. Voor buitengebruik gaan ze 80 jaar mee. Rijstvlies is restmateriaal van het meest gegeten product ter wereld. Als het bord wordt afgedankt, gaat het folie eraf en wordt het plaatmateriaal vermalen, om opnieuw mee te gaan in het productieproces. Het is 100% circulair.”

Rijkswaterstaat was overtuigd nog voor Lebbink de NEN-certificering binnen had en wilde voor de wissel van 120 naar 100 km/uur een pilot met 300 verkeersborden. Deze staan een half jaar langs de A2, A40 en A44. “Staatsbosbeheer heeft de intentie uitgesproken om borden in de bossen te plaatsen. Inmiddels staat er ook een projectbord in Ermelo en is er een makelaarsbord.”

Ook Harderwijk is enthousiast geraakt. “Wethouder Jeroen de Jong onthult woensdag een bord bij de fietsbrug aan de Palmbosweg en ook de gemeente Ermelo heeft via wethouder Leo van der Velde interesse getoond.”

Voor de in Ermelo woonachtige Lebbink (56), die met zijn reclamebureau in Harderwijk al 31 jaar bestaat, is het winnen van de Veluwse Innovatieprijs een bevestiging voor duurzaam ondernemen. “Ik ben er ongelooflijk blij mee. Je steekt toch je nek uit om te kijken of het anders kan. Ik heb van een verkeersbord een uithangbord gemaakt om landelijke bekendheid te krijgen. Nu kost het nog geld - het produceren kost meer dan een aluminium bord - en heeft het nog niks opgeleverd. Dat het nu op deze manier een podium krijgt is een bevestiging dat je op de goede weg bent.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden