Bij Hierden tellen voetbalsters echt mee


<p>(vlnr) Co&ouml;rdinator Evert Petersen, Lotte Beelen, Anke Reitsma en trainer Erik Hop met het belofteteam (rood) en een gemixt team. (foto Jaap Hop)</p>

(vlnr) Coördinator Evert Petersen, Lotte Beelen, Anke Reitsma en trainer Erik Hop met het belofteteam (rood) en een gemixt team. (foto Jaap Hop)

(Foto: Jaap Hop)

Bij Hierden tellen voetbalsters echt mee

  Nieuwsflits

HIERDEN - Wat begon met acht meisjes in een nieuw team is in zes jaar uitgegroeid tot een volwaardige tak meisjes en vrouwenvoetbal bij vv Hierden met 120 leden. “Het wordt nu wel serieus genomen’’, ziet coördinator Evert Petersen.

Marco Jansen

 Voor het eerst is Hierden gestart met een belofteteam meisjes onder 17 jaar. Ze winnen een oefenpotje tegen een gemixt team met 7-0. “We willen meisjes ook een kans geven in een ander team dan hun eigen team. Er wordt geselecteerd op leeftijd en kwaliteit. Doel van het belofteteam - er komt ook een onder 23 elftal - is het voetbal op een hoger plan brengen. Het belofteteam gaat vier oefenwedstrijden per jaar spelen tegen teams van vergelijkbaar niveau in de regio en vooraf op woensdag trainen’’, aldus Evert Petersen. De Hierdenaar (51) is sinds twee jaar coördinator van de vrouwen- en meisjesteams.

Anke Reitsma (18) uit Harderwijk voetbalt al tien jaar bij vv Hierden. Dit is haar tweede jaar bij de vrouwen. Ze is rechtshalf bij vrouwen 1, dat uitkomt in de vierde klasse. Eerder speelde ze een jaar bij meisjes onder 17 en een jaar bij onder 15. “Ik begon bij de jongens, tot ik op een leeftijd (13) kwam dat je liever met meisjes speelt dan met jongens. Er was toen bij Hierden maar een handjevol meiden. Ging je als meisje op voetbal, dan was het naar VVOG.”

Lotte Beelen (16) woont ook in Harderwijk, maar heeft veel familie in Hierden. Ze woont in Plan Frankrijk. Uit deze wijk komen veel leden bij vv Hierden terecht. “Bij schoolvoetbal bestonden de beste schoolteams van de Bron uit kinderen die bij vv Hierden voetbalden.” Zelf speelt ze acht jaar bij Hierden, waarvan zes jaar bij de meiden. Via onder 11, onder 13 en onder 15 nu voor het derde jaar bij onder 17, meestal als mid-mid of linkshalf. Dit team speelt tweede klasse. “Ik begon twee jaar bij de jongens, daarna hebben acht meiden een meisjesteam opgericht.”

Vanaf dat moment, zo’n zes jaar geleden, is de groei ingezet. Petersen ziet dat het vrouwen- en meisjesvoetbal inmiddels een plek heeft verworven binnen vv Hierden. ‘Het is sund van het gres’, zei de oudere generatie altijd. Die tijd is gelukkig wel voorbij. Het dames- en meisjesvoetbal wordt nu wel serieus genomen. Bij Hierden voetballen 450 jongens en mannen en 120 vrouwen en meisjes. Dat is een kwart. We hebben zes meisjesteams, een vrouwenteam, een team 7 tegen 7 en er lopen nog 15 meiden tussen de jongens omdat de teams in augustus vol waren. Er staat een goede organisatie en dat zorgt voor reclame op school.”

Anke en Lotte houden van de gezellige sfeer bij Hierden. “Zaterdag is voetbaldag, het liefst blijf ik de hele dag wedstrijden kijken. Nu mis je die sfeer op de tribune, dus is het fijn dat we nog kunnen voetballen, vanaf maandag weer in groepjes van vier”, zegt Anke, die tot ze op 2 november 18 jaar werd, nog bij de jeugd mocht meetrainen.

Petersen: “Tot 18 jaar wordt er doorgetraind en bijna elke zaterdag wordt er wel vriendschappelijk gevoetbald; onderlinge wedstrijden of toernooitjes.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden