Niek krijgt jeugdlintje voor Wonderfoon


<p>Niek van Weeghel (m) kreeg het jeugdlintje opgespeld door kinderburgemeester Daan Boersma (r).&nbsp;</p>

Niek van Weeghel (m) kreeg het jeugdlintje opgespeld door kinderburgemeester Daan Boersma (r). 

(Foto: Gemeente Harderwijk)

Niek krijgt jeugdlintje voor Wonderfoon

  Nieuwsflits

HARDERWIJK – Hij was naar het Huis van de Stad gelokt voor een overleg met het kindercollege over NLDoet. Tot zijn verrassing zag Niek van Weeghel dat de mensen in de raadszaal voor hem gekomen waren. Hij werd door burgemeester Harm-Jan van Schaik uitgeroepen tot winnaar van het jeugdlintje 2020 en kreeg de onderscheiding opgespeld door Daan Boersma; zijn eerste handeling als kinderburgemeester.

Marco Jansen

De jury bestond uit het oude en nieuwe kindercollege en de winnaars van het jeugdlintje van de laatste twee jaar. Ze hadden ieder een top-drie gemaakt en waren vervolgens unaniem in hun eindoordeel. Van de acht aanmeldingen kwam Niek als winnaar uit de bus.

De Harderwijker (20) bouwt al sinds februari 2019 ouderwetse draaischijftelefoons om tot zogenoemde Wonderfoons. Hieruit klinkt muziek uit de tijd van toen, waarmee ouderen met dementie terugdenken aan vroeger. “Dat maakt emoties los en veroorzaakt even een geluksmomentje. Het geeft hun leven kleur’’, vertelde burgemeester Harm-Jan van Schaik. Hij wees erop dat dementie ouderenziekte nummer 1 is en ook in Harderwijk impact heeft op het leven van mensen. Niek krijgt het jeugdlintje ook voor zijn inzet voor de Nederlands gereformeerde kerk in Ermelo. Hij is handig met techniek en regelt licht en geluid. Ook verzorgt hij in coronatijd een livestream.

Niek legt de werking van de Wonderfoon uit. “Je sluit hem aan op de computer en kunt er met een USB-stick liedjes op zetten. In het begin deden we alles met losse draadjes en duurde het 2,5 uur om een oude draaischijf telefoon om te bouwen. We hebben een printplaat laten ontwerpen en nu lukt het in 40 minuten. Een deel gaat nog steeds handmatig.”

Er was al een concept, maar dat bleek erg duur. “Toen we hoorden van de vraag van Zorggroep Noordwest Veluwe naar Wonderfoons voor hun locaties, hebben we het verbeterd en goedkoper gemaakt. We konden zo 45 stuks weggeven.”

Dat bleef niet onopgemerkt: een Facebook bericht werd in een week meer dan 3000 keer gedeeld en in september klopte de NOS aan voor een item. Het resultaat is dat er iets meer dan een jaar al ruim 400 Wonderfoons zijn afgeleverd, meldt Niek trots. Samen met Herbert van Til en Peter Fidder hebben ze de Stichting tot bevordering van welzijn door techniek (SBTW) opgericht. De Wonderfoons worden nu voor 80 euro verkocht, maar het geld blijft in de stichting. Niek vindt het fijn om zich belangeloos in te zetten. “Je ziet dat ouderen opfleuren en dat muziek iets met ze doet. Ze krijgen allemaal herinneringen, dat is mooi om te zien. Ik kreeg een bericht van een kleindochter dat ze haar oma in tijden niet zo vrolijk had gezien. Dat doet wat met je.’’

Niek is de vijfde winnaar van het jeugdlintje. Het is een blijk van waardering van de gemeente en de winnaar is een inspiratie voor andere jongeren, vindt Van Schaik. “Mooi dat een jongere dit voor ouderen doet.’’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden