<p>Een antigenen test bij Sneltest Harderwijk uitgevoerd door een medewerker van Hestia.</p>

Een antigenen test bij Sneltest Harderwijk uitgevoerd door een medewerker van Hestia.

(Foto: Sneltest Harderwijk)

Coronatest snel, maar wel zorgvuldig

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - Sinds vorige week zaterdag kunnen zowel particulieren als medewerkers van bedrijven een corona sneltest ondergaan bij Sneltest Harderwijk, gevestigd in het pand naast de Welkoop aan de Krommekamp 3. Het initiatief is opgezet door boulevardondernemer Robert van den Berg. Hestia is verantwoordelijk als uitvoerende instantie.

Marco Jansen

 Toen de horeca op 14 oktober weer moest sluiten, vond Van den Berg draagvlak bij een collectief van boulevardondernemers om een teststraat te faciliteren. “Ik zit al 20 jaar in de evenementenbranche en hoorde van grote ondernemers dat zij in overleg waren met de overheid om evenementen weer mogelijk te maken door ze met sneltesten te combineren. Als stichting boulevardevenementen hebben we dan straks ook de know how als evenementen weer mogen. Je ziet dat besmettingen vaak in de privésfeer ontstaan en daarom bieden we ook particulieren de mogelijkheid om zich te laten testen. Zo’n teststraat was er in Harderwijk nog niet.’’

‘’Je ziet overal in de omgeving teststraten oppoppen en moesten snel schakelen. We dachten eerst aan een pop-up teststraat, maar hebben nu gekozen voor een locatie naast de Welkoop, waar Van den Brink vastgoed het pand kosteloos beschikbaar stelt. Tot er een omslagpunt komt, hoeven we geen huur te betalen. Het stempel dat met zo’n teststraat klauwen met geld wordt verdiend is bij ons niet het geval’’, verzekert Van den Berg. “We faciliteren dit in de hoop het virus er zo snel mogelijk onder te krijgen. We doen dit voor een eerlijke prijs en willen niet overkomen dat we dit commercieel willen uitbaten. De antigeentest kost 47,50 en de combinatie met antilichamentest kost 80 euro. We houden er weinig aan over en hopen de kosten eruit te halen. Inhoudelijk bemoeien we ons er niet mee.”

‘’We vinden dit een goed initiatief en dat de horeca het op dit moment zwaar heeft, is de reden dat wij meedoen. Ook doen we dit voor de bedrijvigheid in Harderwijk. Ze betalen alleen gebruikskosten, er zijn in eerste instantie geen huurafspraken gemaakt’’, zegt Robin van den Berg van de afdeling verhuur van Van den Brink Vastgoed, eigenaar van het terrein naast de Welkoop. “Vroeger zat in de kassen een tuincentrum. Vooraan staan wat kantoorgebouwtjes die nu worden gebruikt als snelteststraat.

Uitvoerende instantie is Hestia. Xander Schurink is directeur-eigenaar van deze organisatie met het hoofdkantoor in Losser. Het Twentse bedrijf was landelijk een pionier in het aanbieden van commerciële teststraten. “Hestia heeft landelijk meer dan honderd teststraten op 15 locaties en test o.a. het personeel van Jumbo en Ikea. We doen dit soort samenwerkingen op vrij grote schaal. In Harderwijk werken we samen met de gemeente Harderwijk. Robert heeft ons benaderd om de mogelijkheden voor een testomgeving te onderzoeken. We vinden hun capaciteit voldoende om dit gezamenlijk te doen. Een teststraat opzetten is serieus want wij zijn financieel en juridisch aansprakelijk en moeten ons houden aan wet- en regelgeving. Mensen met een zorgachtergrond nemen de tests af samen met een supervisor met een BIG-registratie (Beroepen Individuele Gezondheidszorg). Onze auditoren kijken wekelijks hoe de tests worden uitgevoerd.’’

Zorgvuldig

Hestia neemt 20 minuten tijd voor een test. “Zorgvuldigheid kenmerkt onze werkwijze. We stellen geen diagnose op basis van een enkele test. Wie zich aanmeldt door op de website een afspraak te boeken, krijgt eerst een online vragenlijst (digitale triage) over risico’s, symptomen en klachten. Degene die een antigenen (keel- of neusslijmvlies swab met een staafje) test afneemt en/of de antistoffen bloedtest ziet die lijst en doet vervolgens een anamnese (medische uitvraag) en een fysieke observatie. Dat in combinatie met de uitslag is de input voor het eindresultaat en de diagnose, die na een halfuur ook in het online covid portal staat. Je zit niet onnodig thuis op basis van een historische besmetting omdat wij elke fase in beeld brengen en uitvragen. Men komt zenuwachtig naar binnen en wij vinden het belangrijk dat ze weten waar ze aan toe zijn als ze weer naar buiten gaan. Mensen komen niet alleen met de uitslag en diagnose naar buiten, maar ook met een advies hoe ze moeten handelen volgens de RIVM-richtlijnen. Ze luisteren daardoor beter en houden zich aan de regels.”

www.sneltestharderwijk.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden