<p>Jeannette Pullen en Koos de Boed in het Suïcide Preventie Centrum.</p>

Jeannette Pullen en Koos de Boed in het Suïcide Preventie Centrum.

(Foto: Eigen foto)

Stigma wegnemen door erover te praten

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - Het Suïcide Preventie Centrum aan het Oosteinde 23 in Harderwijk is een uniek initiatief omdat ervaringsdeskundigen in gesprek gaan over de hulpvraag. Met als doel het aantal zelfdodingen en pogingen daartoe te verminderen.

Marco Jansen

 Oprichters Jeannette Pullen en Koos de Boed hebben de praktijk van dichtbij meegemaakt. De Boed (55) uit Steenwijk had suïcidale gedachten doordat hij een schuldcomplex opbouwde na een traumatische gebeurtenis in het verleden. “Ik heb op mijn 20ste een auto-ongeluk veroorzaakt, waarbij twee leeftijdsgenoten om het leven zijn gekomen en één voor het leven is getekend. Ik zat met zowel vrienden als medestudenten in de auto van school op weg naar huis. Daar heb ik een schuldtrauma aan overgehouden. Ik had een erg laag zelfbeeld en vond dat ik niet meer het recht had om te leven. Een paar jaar geleden is dit tot uitbarsting gekomen in suïcidaal gedrag. Doordat er in mijn directe omgeving de ruimte was erover in gesprek te gaan zonder dat veroordeling volgde, heb ik de gedachte nu geaccepteerd en kan ik ermee om gaan.”

Ervaringsdeskundige

Pullen is familie-ervaringsdeskundige als nabestaande en naast betrokkene: “Toen ik 12 jaar was, heeft mijn vader een eind aan zijn leven gemaakt en jaren later is mijn broer suïcidaal geworden’’, vertelt de Harderwijkse (54). “Ik was heel jong en het was heftig, maar op die leeftijd kon ik goed met het verlies van mijn vader omgaan. Hij was trots op zijn kinderen en ik voelde mij gewenst bij hem, en niet in de steek gelaten. Toen mijn broer suïcidaal gedrag vertoonde, kreeg ik de angst dat ik het niet nog een keer wilde meemaken. Ik wilde hem redden en controleerde continu hoe het met hem ging en waar hij was.”

Ze kwamen via social media en werkgroepen met elkaar in contact. Met hun ervaringen zijn beiden nu het Suïcide Preventie Centrum gestart in aan het Oosteinde 23 in Harderwijk. Een webinar op 3 september was hun eerste activiteit. Op 15 oktober kregen ze de sleutel; dinsdag 17 november was er een open dag. De Boed: “We zijn in Harderwijk begonnen omdat de gemeenteraad aangaf dat er hier iets moest gebeuren op gebied van suïcide preventie. De gemeente heeft budget vrijgemaakt waarmee wij burgers en professionals kunnen trainen in hoe ze het gesprek aan kunnen gaan met iemand die suïcidale gedachten heeft en hem/haar kunt motiveren tot hulpverlening. Omdat het stigma voor psychiatrische hulp nog best groot is, hebben we gekozen voor een vrij toegankelijke locatie.”

Signaleringstraining

Het Suïcide Preventie Centrum is uniek voor Nederland omdat het bemand wordt door ervaringsdeskundigen. Pullen is het aanspreekpunt voor Harderwijk en gaat de signaleringstrainingen verzorgen om signalen te herkennen en op te pakken. “Hoe kun je er zijn voor iemand die suïcidaal is? Wij herkennen de hulpvraag vanuit eigen gedachten en als naaste/nabestaande en kunnen daar goed op aansluiten. Er is veel animo voor de training en voor de eerste sessie is de helft van de plaatsen geboekt.”

Lotgenotencontact

Ook is een lotgenotengroep van start gegaan. Deze groep bestaat uit vier mensen en er staan er drie op een wachtlijst voor de volgende groep. Wij faciliteren een veilige omgeving waarin mensen open kunnen praten over hun eenzame gedachten. Er komt een groep voor naasten en voor nabestaanden.”

Regionale aanpak

Het Suïcide Preventie Centrum beoogt een regionale aanpak suïcidepreventie voor de Noord-Veluwe. De Boed: “Het aantal zelfdodingen, waaronder ook bij jongeren, is op de Veluwe hoger vergeleken bij andere regio’s. Als we dat kunnen verminderen zijn we al tevreden. Elk leven dat we hier mee kunnen redden is er één.”

Voor wie behoefte heeft aan een gesprek of hulp is er een wekelijks inloopmoment op maandagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur. Op dinsdag komen de lotgenotengroepen op afspraak. Ook kunnen burgers en hulpverleners casuïstiek telefonisch bespreken op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend van 9.00 tot 9.30 uur op 06-34877882.

Het Suïcide Preventie Centrum wordt gesteund door de gemeente Harderwijk, GGD Noord Oost Gelderland en 113zelfmoordpreventie en is het eerste fysieke centrum van wat een landelijk netwerk moet worden.

www.spcharderwijk.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden