De trofee van de Piet Dijkstra Prijs die Agnes won hangt op een prominente plek.
De trofee van de Piet Dijkstra Prijs die Agnes won hangt op een prominente plek. (Foto: Frieda Fennell)

Piet Dijkstra Prijs: Vrijwilligers in het zonnetje gezet

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst reikt de gemeente Harderwijk ieder jaar de Piet Dijkstra Prijs uit. Deze prijs wordt toegekend aan een inwoner die zich vrijwillig inzet voor het welzijn van andere mede-inwoners. Zeker in deze tijden van corona zijn vrijwilligers van onschatbare waarde. We spreken voormalig winnares van de prijs Agnes Bartelse over haar vrijwilligerswerk voor met name ouderen.

Frieda Fennell

 Agnes bezoekt wekelijks ouderen in verzorgingstehuis Weideheem waar ze sinds afgelopen jaar ook gastvrouw is. Daarnaast werkt ze als vrijwilliger in hospice Jasmijn en voor De Zonnebloem. En dan nog is niet alles benoemd wat Agnes voor anderen doet. Het winnen van de prijs in 2019 was voor haar een complete verrassing. Ze is er nog steeds erg trots op, de trofee hangt prominent boven de schouw.

“Een goede vrijwilliger biedt met name een luisterend oor”, vertelt Agnes. “Ik ben van nature helemaal niet zo zorgzaam en geduldig vind ik zelf. Maar als ik ouderen bezoek, dan ben ik daar voor hen en luister ik geduldig naar wat ze vertellen. Al moet ik tig keer naar hetzelfde luisteren. Uitstraling is ook belangrijk. Om de één of andere reden vertrouwen de mensen me vaak vanaf het eerste moment. Ik heb er wel eens moeite mee als de verpleging zegt dat iemand ‘nogal moeilijk’ is. Dan denk ik aan hoe ik er op die leeftijd bij zou zitten. Ik behandel anderen graag met het respect waarmee ik ook behandeld zou willen worden.”

Vrijwilligers maken het verschil door nét dat stukje extra aandacht te geven aan een bewoner waar het zorgpersoneel niet aan toe komt. Ze vormen een onmisbare schakel in de zorg voor ouderen. “Ik mis weleens een stukje bezieling bij het verplegend personeel. Het geeft mij als vrijwilliger dan ook veel voldoening om de mensen te verblijden met persoonlijke aandacht. Ik vind de feestdagen de mooiste dagen om te werken zodat ik er voor de ander iets speciaals van kan maken.”

Het lijkt wel oorlog

Door corona zitten veel ouderen is een isolement, ondanks dat er tijdens de tweede golf wel bezoek mag komen. Agnes vertelt daarover: “Ik merk dat veel ouderen een zware klap hebben gehad van corona. Ze zeggen letterlijk ‘het lijkt wel oorlog’. Eigenlijk is het erger dan oorlog. Want ook al kon men toen niet de straat op, binnenshuis had men tenminste nog elkaar. En nu zie je dat kinderen en kleinkinderen toch minder komen. Ik vind dat de situatie voor sommige bewoners van het verzorgingstehuis aan lijden grenst. Het werk in het hospice is eigenlijk heel mooi. Daar weten mensen waar ze aan toe zijn. Er wordt ook veel gelachen. En als het moment van overlijden daar is, dan gun ik de mensen ook hun verdiende rust. Ik ben iedere dag dankbaar dat ik dit werk kan doen. Carpe Diem!”

Ken jij iemand die zich vrijwillig en zonder eigenbelang inzet voor de Harderwijkse samenleving? Je kunt tot 27 november iemand voordragen voor de prijs op www.harderwijk.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden