<p>Leander Bokhorst was de beste bij het dictee. Hij won een beker en kreeg een medaille en certificaat.&nbsp;</p>

Leander Bokhorst was de beste bij het dictee. Hij won een beker en kreeg een medaille en certificaat. 

(Foto: Marco Jansen)

Beter spellen door veel boeken te lezen

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - Kinderboekenschrijver Chris schreef een dictee over de grote veranderingen in de tijd waarin we leven en de toekomst. De 42 finalisten werden uitgedaagd om woorden als fantasieën, sneltreinvaart, Minister-President en gamen goed te schrijven. Leander Bokhorst kwam daarbij met afstand als winnaar uit de bus; van de 70 woorden had hij er maar elf fout.

Marco Jansen

 Leander is donderdag 22 oktober 10 jaar geworden en zit nu in groep 7 van gereformeerde basisschool De Fontanus. Tijdens de voorronde van het dictee zat hij nog in groep 6. “We hadden net voor de coronaperiode een dictee in de klas. Dat waren 40 woorden en samen met Noa de Jong mocht ik naar de finale. Die zou in april zijn maar werd door corona verplaatst naar oktober.”

De 42 winnaars van 21 scholen (16 Harderwijk, vijf uit Ermelo) zaten 7 oktober tijdens de Kinderboekenweek in de raadszaal voor de finale. Dat vond Leander wel een beetje spannend. “Ik kende de raadszaal van als ik naar de bibliotheek ging, maar was er nog nooit binnen geweest. En van oefenen was niet veel gekomen.”

De wethouder las het verhaal drie keer voor en haalde daar allemaal woorden uit. “Het dictee ging over de toekomst, elektrische auto’s en fantasieën. Woorden met een trema schrijf ik soms verkeerd en vooral woorden met drie e’s. Het waren 70 woorden en we zijn er meer dan een uur mee bezig geweest. Ik had er maar 11 fout en had een beker gewonnen en een workshop van de bibliotheek voor de hele klas. De meester tilde mij op, de lucht in. Vorig jaar had onze school ook gewonnen.”

Aan elkaar schrijven vindt Leander niet zo leuk, maar spelling geeft hem uitdaging. In coronatijd deed hij thuis voor school woordspelletjes. “Je moest 15 woorden opschrijven die werden voorgezegd en kon daarmee punten scoren. Het geeft ook een kick als je een spellingtoets hebt gehaald met een 10. Vroeger in groep 3 kon ik helemaal niet spellen, maar ik lees nu drie boeken per dag uit. Doordat ik veel boeken lees, kom ik veel woorden tegen. Ik lees de Donald Duck en sinds kort lees ik ook veel Kameleon boeken.”

Wethouder Marcel Companjen las het dictee voor. “Als gemeente Harderwijk onderschrijven we het belang van lezen, omdat de taalvaardigheid daarmee wordt vergroot. De bibliotheek wil voorkomen dat kinderen achterop raken in hun taalontwikkeling.” Coördinator Aimee Streefland: ‘’Het dictee is coronatijd geschreven. In deze tijd van multimedia wordt er minder geschreven en is er minder fantasie: Wij vinden het belangrijk dat de fantasie van kinderen geprikkeld blijft en dat je nog mag wegdromen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden