<p>Adviseur duurzame inzetbaarheid Marleen Ruitenbeek en medisch assistent Elianna Meester die de sneltesten bij Perspectief uitvoert.</p>

Adviseur duurzame inzetbaarheid Marleen Ruitenbeek en medisch assistent Elianna Meester die de sneltesten bij Perspectief uitvoert.

(Foto: Perspectief)

Test in de auto, binnen kwartier uitslag

  Nieuwsflits

HARDERWIJK -  Medewerkers van bedrijven in Harderwijk en omgeving met corona-gerelateerde klachten kunnen zich sinds vorige week bij Perspectief laten testen op corona. De arbodienstverlener heeft een tent op de parkeerplaats gezet waar mensen met hun auto doorheen rijden en in hun auto worden getest. Na 15 minuten wordt de uitslag bekendgemaakt.

Marco Jansen

Maandag 19 oktober heeft Perspectief de corona teststraat in gebruik genomen. In de tent staan twee tafeltjes voor registratie en voor de coronatest. De eerste drie dagen hebben 20 mensen de sneltest ondergaan. Medisch assistent Elianna Meester heeft er woensdag vijf afgenomen. “We testen doordeweeks in twee blokken van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 15.00 uur. Vooralsnog zijn alle testen negatief. Mensen komen hier met een loopneus of omdat ze een beetje verkouden zijn. Ze melden zich telefonisch aan en ik identificeer of ze de juiste persoon zijn. Sommigen zijn heel gespannen en moet ik even kalmeren. Voor een test staat tien minuten per werknemer’’, aldus Meester, die voor haar eigen veiligheid helemaal ingepakt is.

Perspectief heeft sneltests van de Amerikaanse fabrikant Abbott ingekocht. “We kregen van klanten de vraag of ze hun medewerkers snel konden testen, omdat ze er bij de GGD niet doorheen kwamen. Bij de PCR-test van de GGD duurt de uitslag 24 tot 48 uur en als de medewerker hierdoor 2 tot 3 dagen thuis zit, kost dat de werkgever veel geld. Deze sneltests geven in 10 tot 15 minuten duidelijkheid of mensen het virus covid-19 bij zich dragen, zodat ze niet langer dan nodig thuis zitten. Deze testen met een wattenstaafje zijn twee weken geleden gevalideerd door de overheid. Ze zijn nu weer heel schaars en zit er 2 tot 3 weken levertijd op’’, aldus Marleen Ruitenbeek van de afdeling Veiligheid & Gezondheid van Perspectief.

Het bedrijf heeft vier medisch assistenten die de tests uitvoeren. Een bedrijfsarts geeft bij een positieve test de gegevens door aan de GGD, die het bron- en contactonderzoek uitvoert. De tests kosten 80,50 euro, de werkgever ontvangt een factuur. “Medewerkers kunnen zelf bellen voor een afspraak, maar moeten wel toestemming hebben van de werkgever voor een test. We zijn er voor bedrijven/medewerkers in Harderwijk en omstreken en we onderzoeken de mogelijkheid voor particulieren.”

Machinebouwer AWL Techniek heeft deze week één medewerker bij Perspectief laten testen. “Gelukkig negatief en geen corona’’, laat HR manager Hendrikus ter Horst weten. “We hebben regelmatig mensen die zich niet helemaal lekker voelen en ook medewerkers gehad die positief getest zijn. Gelukkig werkten de meesten thuis. Het is fijn dat een sneltest nu tot de mogelijkheden behoort en ik verwacht er wel vaker gebruik van te maken. We hebben voor onze projecten internationale klanten, in Duitsland en Polen. Perspectief is nog bezig met een reiscertificaat. Zodra dat is uitgegeven kunnen we deze test ook voor reisdoelen gebruiken.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden