<p>De meerderheid van de raadsleden wil belangrijke vergaderingen fysiek doen in de raadszaal en niet online. (foto: gemeente Harderwijk)</p>

De meerderheid van de raadsleden wil belangrijke vergaderingen fysiek doen in de raadszaal en niet online. (foto: gemeente Harderwijk)

(Foto: gemeente Harderwijk)

In de raadszaal vergaderen of online?

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - Online vergaderen of fysiek in de raadzaal. Met dat dilemma worstelt Bert Holleman (fractievoorzitter Gemeentebelang). Hij vindt dat raadsleden het goede voorbeeld moeten geven en online moeten vergaderen. “Ik vind het genânt naar de mensen die op het stadhuis werken en thuis moeten werken.” Hij stond niet alleen, maar de overgrote meerderheid van de raad wil vasthouden aan fysiek vergaderen.

Marco Jansen

 Holleman wijst erop dat in de periode 23 april tot 11 juni elf keer online is vergaderd. “Toen was er een lockdown en hebben we bewezen dat het digitaal wel kan. Nu vergaderen we weer fysiek en geven een verkeerd signaal af aan de bevolking. We zouden juist een goed voorbeeld moeten geven naar de buitenwereld. Ik heb dat aan de orde gebracht, maar dat werd me absoluut niet in dank afgenomen. Om een statement te maken ben ik op 1 oktober niet gegaan, maar als ik dat volhoud, zet ik mezelf buitenspel. Ik kan het niet maken naar mijn kiezers om weg te blijven’’, aldus Holleman, die op zijn schreden terugkeerde en 29 oktober ‘gewoon’ weer in de raadszaal aanwezig zal zijn.

Wilco Bos (PvdA) is het deels eens met Holleman. “Er is een uitzondering gemaakt in de wet voor openbaar bestuur die met meer dan 30 mensen in de openbare ruimte mogen samen komen. Toch moeten we daar als gemeenteraad kritisch naar kijken. Een commissievergadering over de Hoge Varenweg had uitstekend digitaal gekund. Maar bij debatten en complexere besluitvorming over de begroting is contact en interactie wel belangrijk. Als schorsing nodig is om in groepjes uiteen te gaan, kun je dat moeilijk digitaal doen. De overgrote meerderheid is voor fysiek vergaderen. Dan schikken wij ons daarin.”

Ook Martijn Pijnenburg (D66) vindt dat alle voorbereidende commissievergaderingen best digitaal kunnen. “We zouden de fysieke vergaderingen kunnen beperken tot de debatten en besluitvormende vergaderingen. Maar wat Bert liet optekenen is klinkklare nonsens en uit de lucht gegrepen, want er zijn dagelijks mensen op het stadhuis aan het werk. Het mag ook gewoon, dus dit is gebaseerd op het sentiment dat er leeft. We kijken wel uit wat we doen en houden ons aan de maatregelen. We dragen mondkapjes, houden anderhalve meter afstand en beperken de risico’s tot een minimum.”

Ook Wilco Mazier (CDA) staat positief tegen het fysiek vergaderen, zolang de regels het toelaten. “Politiek heeft ook te maken met emotie en gevoel. Het is prettig om in de raad rond te kijken wat er gebeurt. Bij stemmingen of een debat is digitaal afstandelijker en lastiger dan fysiek. Voorlopig gaat het vergaderen in de raadszaal prima. Er komen ook belangrijke vergaderingen aan over de begroting, terwijl de financiële situatie nu anders is. Maar we moeten wel blijven opletten en waakzaam zijn voor onze eigen gezondheid. Zo is ons fractielid Ida Stoevelaar eind vorig jaar geholpen aan haar hart en moet voorzichtig zijn. Misschien is er daarom een hybride model mogelijk.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden