<p>Lisanne Spaander herbeleefde haar ziekte met haar boek Vechtersbaas, dat sinds 20 oktober verkrijgbaar is.&nbsp;</p><p><br></p>

Lisanne Spaander herbeleefde haar ziekte met haar boek Vechtersbaas, dat sinds 20 oktober verkrijgbaar is. 


(Foto: Margreet van de Sande)

Lisanne Spaander vertelt levensverhaal

  Nieuwsflits

HARDERWIJK -  Na haar nummer Vechtersbaas, dat Lisanne Spaander zong met Marco Borsato, heeft zij nu een boek uitgebracht met dezelfde titel. De Harderwijkse, die in 2016 botkanker kreeg en overwon, geeft met haar boek ‘een inkijkje in haar hoofd’.

Marco Jansen

De nu 22-jarige Harderwijkse noemt meerdere redenen voor het schrijven van een boek, dat ze 20 oktober online presenteerde met zanger Jeroen van der Boom. “Het helpt mij bij de verwerking, maar ik doe het ook voor anderen. Soms voel ik me alleen in mijn verhaal wat ik heb meegemaakt en daarom wil ik het graag delen, zodat we samen sterk staan. Ook wil ik de levenslessen vertellen die ik heb geleerd. Het is ongelooflijk belangrijk om nu te leven, nu doelen te stellen en doen wat je het liefst doet. Die boodschap wil ik neerzetten.”

Spaander heeft in 1,5 jaar met de uitgever het boek samengesteld, en o.a. eerdere blogs gebruikt. Ghostwriter Jasmine Groenendijk hielp haar daarbij. “Ik heb het samen met haar geschreven. Zij stelde goede vragen die mij aan het denken zetten. Je duikt weer dieper in je verleden. Daar kijk ik nu anders naar dan hoe ik het op dat moment beleefde. Ik kan het nu beter verwerken en een plekje geven.”

Het boek vertelt haar leven vanaf het moment dat ze in 2016 botkanker (Ewing sarcoom) kreeg, tot nu, maar haar hele levensverhaal is erin verwerkt. “Het gaat niet alleen over het meisje dat kanker heeft gehad, maar ook over vroeger. Over de opvoeding, over wat ik heb meegemaakt. Mijn ouders zijn gescheiden, welke keuzes maak je dan als je in het ziekenhuis ligt? De behandeling duurde een jaar, daarna was ik twee jaar schoon en kwam het weer terug. Nu ben ik weer 2,5 jaar ‘klaar’. Ik heb in mijn eentje gereisd en door backpacken allerlei culturen leren kennen. Ik heb veel gesproken met anderen en vertel ook mijn reisverhaal.”

Onderweg neemt Spaander alles mee. Van haar ziekte en wat ze heeft meegemaakt kan ze niet wegreizen. “Je kan de pijn en het verdriet niet helemaal wegduwen. Als je het durft aan te kijken, krijg je meer ruimte. Alles wat je hebt meegemaakt, maakt wie je bent. Ik volgde op het conservatorium de opleiding tot muziekdocent toen ik weer ziek werd. Onder druk van mijn omgeving heb ik geprobeerd social work te studeren. Iedereen vroeg of ik wat ging studeren. Maar het lukte niet, mijn lichaam was te moe. De mentale herstelperiode begon toen pas. Ik heb heel veel geslapen om alles te verwerken. Die nasleep duurde tot en met de zomer van 2019.”

De Harderwijkse is tijdens het proces met haar familie door een diep dal gegaan. “Zij werden erin meegesleurd. Nu staan we hand in hand op de top van de berg.”

Spaander verzekert zich nu ‘heel erg goed’ te voelen. “Ik heb weer energie en mag weer mooie dingen doen. Zo ben ik in september 2019 naar een kinderziekenhuis in Kenia geweest. Door samenwerken kunnen we verder komen.” Het boek telt 256 pagina’s en kost 17,50 euro in de boekhandels. 1 november signeert ze ‘s middags bij Bruna in Harderwijk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden