<p>In het boek staan 29 verdwenen lijnen beschreven, met prachtige foto&rsquo;s en veel kaartmateriaal.</p>

In het boek staan 29 verdwenen lijnen beschreven, met prachtige foto’s en veel kaartmateriaal.

(Foto: )
Boekrecensie Kirk van der Zwaag

Atlas van de verdwenen spoorlijnen in Nederland

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - In de beginjaren 80 maakten we met ons gezin regelmatig gebruik van station Hulshorst. Vaak waren we de enige in-of uitstappers wanneer de trein daar tot stilstand kwam. In het najaar van 1987 hoorden we reizend met de trein van Zwolle richting Harderwijk tot onze schrik dat het station als halte was opgeheven en we dus eigenlijk door moesten reizen naar Harderwijk.

Kirk van der Zwaag

Tot onze vreugde en opluchting wilde de conducteur speciaal voor ons nog een keer stoppen op Hulshorst.

Wij denken daar aan graag terug omdat de gedachte bij ons heeft postgevat dat we de laatste gewone passagiers zijn geweest die daar zijn uitgestapt.

Of het waar is….?

Deze anekdote brengt ons bij het te bespreken boek. Dit 205 pagina’s dikke boek neemt ons mee in de wereld van de verdwenen spoorlijnen. En dat zijn er nog al wat. Vooral in de tweede helft van de 20ste eeuw is veel spoorgeschiedenis verdwenen. In alle provincies van Nederland, maar b.v. ook in Gelderland werden de lijnen opgeofferd aan de economische vooruitgang. Zo’n spoorlijn betekende vaak heel veel voor de mensen langs de lijn. Bevoorrading, forenzen, industrie enz. Kortom de lijn bracht leven in de brouwerij.

Zo heeft er op de oost-Veluwe jarenlang een trein gereden van Apeldoorn via Vaassen naar Kampen, het zgn Baronnenlijntje. Hier en daar zijn in het landschap daarvan nog sporen te vinden. Er zijn nog baanwachtershuisjes te herkennen en ook het station Vaassen bestaat nog aan de Stationslaan.

In het boek staan 29 verdwenen lijnen beschreven, met prachtige foto’s en veel kaartmateriaal. Van Winsum-Zoutkamp tot de IJzeren Rijn in Limburg.

Voor de liefhebbers van treinen en spoorwegen is het een mooi ontdekkingsboek, dat uitnodigt om op vele plekken in Nederland de restanten van het roemrijke spoorverleden op te zoeken en te bekijken.

Fijn dat met dit boek een belangrijk stuk verleden kan blijven leven.

Titel: Atlas van de verdwenen spoorlijnen in Nederland
Auteurs: V.M. Lansink en J.M. ten Broek
Uitgever: WBOOKS Zwolle
ISBN: 978 94 625 8400 6

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden