Foto: VVN Harderwijk

VVN: Geen fietsenkeuring in Harderwijk; let dus zelf goed op

  Nieuwsflits

De VVN-fietsenkeuring in Harderwijk is vervallen. Het praktijkgedeelte van het verkeersexamen, dat normaal rond de Pasen plaatsvindt, was wederom door de corona verplaatst naar oktober en wordt nu ook uitgesteld tot komend voorjaar.

HARDERWIJK - ‘Schijnt’ jouw achterlicht, heb je reflectoren in het wiel en bij het achterlicht? laat maar eens zien hoe hard je kunt remmen’. Deze vragen zijn de afgelopen jaren vaak gesteld op de schoolpleinen in Harderwijk. Ook voor het jaar 2020 heeft VVN-Harderwijk de fietsenkeuring gepland, echter, Covid-19 heeft roet in het eten gegooid.

Eigen verantwoordelijkheid

Het is nu de tijd voor de fietsenkeuring. De donkere dagen zijn in aantocht en de klok wordt teruggezet VVN geeft de oproep om vooral goed zichtbaar de weg op te gaan. Was vorig jaar de fietsenkeuring een stok achter de deur om thuis de fiets na te lopen, de batterij te vervangen of om die extra reflector op de fiets te schroeven, nu ligt de verantwoordelijkheid voor het controleren of het vervangen van de verlichting helemaal bij de ouders.

Fietscheck

Met een checklijst loopt u eenvoudig de belangrijke punten na (https://vvn.nl/fietscheck). Ontdek dan hoe leuk en leerzaam het is om, samen met uw kind, de batterijen te vervangen, de remmen bij te stellen of misschien wel de banden te plakken.

Zichtbaar op straat

Als medeweggebruiker snap je niet waarom een fietser geen licht aan heeft. Je snapt niet dat de kinderen niet zichtbaar zijn in het verkeer. Sterker nog, bij een botsing ben je wel aansprakelijk, ook al heb je het kind in het donker niet zien aankomen. Dat is een probleem.

Een groter probleem heeft het kind dat is aangereden en nu misschien in het ziekenhuis ligt. En waarom? Hoe moeilijk is het om de batterijen op tijd te vervangen of om het licht aan te zetten?

Als medeweggebruiker snap je ook niet dat er fietsen verkocht worden die aan de zijkant geen reflectoren hebben en daardoor slecht zichtbaar zijn. Een crossfiets staat erom bekend dat -ie verlichting en reflectoren mist. Echter, zo’n fiets moet in het donker ook wel eens over de openbare weg, dan gelden dezelfde eisen als die van een gewone fiets.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden