<p>Ren&eacute;e Snoek en Jacco Engelgeer pakken voedselpakketten in. (foto: Frieda Fennell)</p>

Renée Snoek en Jacco Engelgeer pakken voedselpakketten in. (foto: Frieda Fennell)

(Foto: Frieda Fennell)

'Hier komen geen outcasts'

  Nieuwsflits

Blauwe, groene en oranje kratten staan klaar op lange tafels in de hal. Daarachter rekken met blikken, potten, zakken en pakken. Vrijwilligers met mondkapjes en handschoenen vullen pakketten. “De aanvoer van producten is een zorg. Als je ’t niet hebt, dan kun je 't niet uitdelen”, zegt Paul Combee.

HARDERWIJK - 'Hongerigen heeft Hij gevoed' prijkt op de gevel van het pand van de Voedselbank Harderwijk, Ermelo en Putten aan de Nobelstraat in Harderwijk. Een organisatie volledig gerund door vrijwilligers met als missie om mensen in een financiële noodsituatie een steuntje in de rug te bieden en verspilling van voedsel tegen te gaan.

Voordat Antoinette Walenberg, algemeen coördinator, haar verhaal doet wil ze één ding heel helder hebben. “Mensen die bij ons een voedselpakket halen zijn geen outcasts. Het zijn mensen die een duwtje in de rug nodig hebben en die geen sociaal vangnet hebben om op terug te vallen. Het kan iedereen op enig moment overkomen. Zeker in deze uitzonderlijke tijden. Je kunt je zaakjes goed op orde hebben en dan gebeurt er iets totaal onverwachts, denk aan de gevolgen van een lockdown, en je loopt vast.”

Forse stijging

Iedere week verspreidt de Voedselbank Harderwijk, Ermelo en Putten zo’n tweehonderd voedselpakketten en steunt daarmee ruim vijfhonderd volwassenen en kinderen. Duizenden producten zijn er nodig om de kratten iedere week weer te vullen met het liefst een afspiegeling van de Schijf van Vijf. Bedrijven en supermarkten doneren hun restproducten. Scholen, kerken en organisaties zamelen producten in. Maar dat alles loopt terug door corona.

Antoinette: “De grootste uitdaging die we op dit moment hebben is de aanvoer van producten en voldoende financiële ondersteuning om een tekort aan producten op te vangen. Versproducten als melk, yoghurt en eieren komen we vaak tekort. Aan de andere verwacht de Voedselbank landelijk een stijging van 50 procent van het aantal cliënten aan het eind van het jaar. Op dit moment merken we die toename nog niet, want mensen hebben nog buffers van bijvoorbeeld vakantiegeld. Ook waren de regelingen tot nu toe coulant. Maar door de aanhoudende coronacrisis kan een stijging niet uitblijven.”

Van purser naar vrijwilliger

Door de coronamaatregelen wordt er gewerkt met een kleine bezetting van maximaal vier personen. Gelukkig is er geen tekort aan menskracht. Tijdens de lockdown meldden zich veel mensen aan. Renée Snoek is daar één van: "Als purser bij de KLM is er momenteel weinig werk. Ik belde Antoinette om te vragen of de Voedselbank hulp kon gebruiken en de volgende ochtend stond ik er. Het is fijn om op deze manier anderen te kunnen helpen in deze moeilijke tijd.”

Datzelfde geldt voor Jacco, José, Djordina en al die anderen. Het positieve aan een crisis is wellicht dat we de dingen in het juiste perspectief gaan zien en wat meer voor elkaar gaan zorgen.

Frieda Fennell

'50 procent
meer cliënten aan eind van
het jaar'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden