<p>Stoeptegel 'Houd de lijn vrij!' (foto: Gabor Nijenhuis)</p>

Stoeptegel 'Houd de lijn vrij!' (foto: Gabor Nijenhuis)

(Foto: Gabor Nijenhuis)

Ook in Harderwijk staan er regelmatig obstakels op geleidelijnen

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - Op donderdag 1 oktober is de motie ‘Houd de lijn vrij!’ unaniem aangenomen door de gemeenteraad van Harderwijk. Dankzij deze motie worden in de gemeente ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegels gelegd. Deze tegels attenderen weggebruikers op het vrijhouden van geleidelijnen. Dit zijn de geribbelde tegels die mensen met een visuele beperking gebruiken om veilig van A naar B te komen.

Anouk van Bommel is projectleider van ‘Houd de lijn vrij!’, de campagne die deze maand oproept geleidelijnen vrij te houden. De slogan van de campagne is: ‘Sta niet op onze strepen - dat doen we liever zelf!’.

Anouk: “Deze slogan geeft mensen met een visuele beperking een stem. Een stem die gehoord moet worden, want we weten dat nog altijd een schrikbarende 56 procent van alle Nederlanders geen rekening houdt met het vrijhouden van de geleidelijnen. Dat moet echt anders. Wij zijn daarom heel blij dat de gemeente Harderwijk ons initiatief steunt.”

Onveilige situaties

Ook in Harderwijk staan er regelmatig obstakels op de geleidelijnen. CDA-fractievoorzitter Wilco Mazier stelde daarom, samen met Thijs Melkert (D66) en Wilco Bos (PvdA), de motie op. Wilco Mazier: “Fietsen, reclameborden, hekken, containers. Er staat van alles op de geleidelijnen. Mensen denken er niet bij na. Maar als je de geleidelijnen gebruikt, schrik je hiervan en raak je gedesoriënteerd. Of erger nog, je valt en bezeert je. We vinden het belangrijk dat Harderwijk gastvrij en toegankelijk is voor iedereen, ook voor mensen die slechtziend of blind zijn.”

Stoeptegel

Daarom is de ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegel ontwikkeld: een knalblauwe stoeptegel met daarop het campagne icoon, een figuur die met taststok over de geleidelijn loopt, met daarnaast het woord ‘vrijhouden’.

Herinnering

De tegel is bedoeld om door gemeenten direct naast de geleidelijnen te leggen, als permanente herinnering voor weggebruikers om de geleidelijn vrij te houden.

Locatie voor tegels

Harderwijk heeft de ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegels inmiddels besteld.

Waar die tegels komen te liggen, wordt afgestemd met de werkgroep Toegankelijkheid en Bartiméus die zich inzet voor alle mensen die slechtziend of blind zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden