<p>Goossen van der Sluis aanschouwt vanaf de tribune het duel Zwart-Wit&#39;63 - Rood-Wit&#39;58, dat de thuisploeg met 4-1 won. (foto: Wim Balke)</p>

Goossen van der Sluis aanschouwt vanaf de tribune het duel Zwart-Wit'63 - Rood-Wit'58, dat de thuisploeg met 4-1 won. (foto: Wim Balke)

(Foto: Wim Balkewimbalke@live.nl)

Spelen zonder publiek saai en sfeerloos

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - Naar verwachting wordt de amateursport verder beperkt en zijn contactsporten voor 18+ na dinsdag niet meer toegestaan. Zwart-Wit’63-voorzitter Goossen van der Sluis vertelt over de impact van de coronacrisis op de Harderwijkse voetbalclub. Dit was vóór de persconferentie van dinsdagavond.

Marco Jansen

Zaterdag won het eerste elftal de derby van Rood-Wit’58 (4-1), maar er mochten geen toeschouwers bij. “Het is bij ons altijd wel gezellig druk. Nu was het saai, vervelend en sfeerloos. Ik miste de bedrijvigheid, we zijn weer terug bij af.”

Zowel op trainings- als wedstrijddagen staan er mensen bij de poort. Zij zijn geïnstrueerd. “Mensen die met een geldige reden binnen mogen, moeten zich vooraf aanmelden. Je moet echt een functie hebben om binnen te mogen komen. Zoals ouders van de uitploeg die kinderen vervoeren. Zij worden gezien als begeleider. Als bestuurslid mag ik ook naar binnen, maar een jeugdtrainer heeft niet het recht om bij het eerste te mogen kijken.”

Livestream

Zaterdag had de club voor het eerst een livestream, waarvoor Ruben Kuiper is ingehuurd. “Hij is een scholier met een eigen bedrijfje en vorige week had hij dit bij Hierden gedaan. De proef is ons heel goed bevallen. Het beeld was kwalitatief goed en werd uitgezonden op Facebook. Daar is erg goed gebruik van gemaakt met 2600 weergaven. Het was goed te volgen op het scherm in de bestuurskamer en ook de kroegen Ome Co en Barre Wienter zonden het uit. Zij hadden zo wat extra omzet.”

Zelf mist Zwart-Wit enkele duizenden euro’s per week en bij bepaalde thuiswedstrijden van het eerste loopt de club zeker 6.000 euro mis. “Als de kantine dicht blijft, kost dat op termijn heel veel geld. We staan er financieel behoorlijk goed voor, dus kunnen het nog een tijdje uitzingen. We hebben diverse scenario’s de revue laten passeren”, zegt de preses die zijn hart vasthoudt voor dinsdagavond. “Ik hoop in ieder geval dat de jeugd door kan gaan, juist ook omdat de overheid stimuleert dat jeugd veel moet bewegen.”

De club heeft zelf nog weinig coronagevallen gehad. “We hebben een paar weken terug een keer uit voorzorg een wedstrijd van onder 19-1 uitgesteld. Zaterdag ging het vijfde tegen VVOG 6 niet door, vanwege wat twijfelgevallen bij de tegenstander. Daardoor waren extra kleedkamers vrij en omdat er zaterdag aardig wat bondsscheidsrechters waren, konden we die goed onderbrengen. Hoewel er bij Zwart-Wit omgekleed en gedoucht kan worden, kiezen er ook veel clubs voor dat niet te doen en direct huiswaarts te keren.”

90% van het besturen gaat nu over corona en het gevaar voor Van der Sluis is dat andere zaken blijven liggen. “Corona beheerst het seizoen en hangt als een sluier over de zaterdag. Ik sta ook liever langs de lijn dan dat ik een coronadienst draai met een hesje om. We zien wel dat de meesten er nu van doordrongen zijn. Bij het eerste thuis tegen Veenendaal kwamen er boa’s en hield iedereen zich keurig aan de regels.’’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden