<p>Afgelopen maandag hebben de leden alvast van een voorproefje in de vorm van een heerlijk gebakje genoten.&nbsp;</p>

Afgelopen maandag hebben de leden alvast van een voorproefje in de vorm van een heerlijk gebakje genoten. 

(Foto: A.Boonen)

Alvast voorproefje jubileumfeest KNA Hierden

  Nieuwsflits

HIERDEN - Op dinsdag 22 september bereikte Kunst Na Arbeid een bijzondere mijlpaal in haar bestaan. Op deze datum bestond de vereniging precies 75 jaar. 2020 stond te boek als het jaar waarin de vereniging veel festiviteiten rondom dit jubileum had gepland.

Echter heeft de coronacrisis hier een stokje voor gestoken. Maar wat in het vat zit verzuurt niet. ‘’Als vereniging zien wij reikhalzend uit naar het moment dat dit heugelijke feit met iedereen binnen onze gemeente en Hierden in het bijzonder kunnen delen. Wij houden u op de hoogte zodra dit mogelijk is.’’

Gebakje

Afgelopen maandag hebben de leden alvast van een voorproefje in de vorm van een heerlijk gebakje genoten welke door ons lid en huisbakker Alex Hop Taartenshop is aangeboden.

1945

Kunst Na Arbeid is opgericht op 22 september 1945. Op Koninginnedag (toen nog in augustus) werd het idee geboren om een muziekvereniging op te richten. De feestelijkheden die in die tijd werden gehouden bij de Witte Steen aan de Molenweg in Hierden, werden opgeluisterd door muziekverenigingen uit Nunspeet en Doornspijk.

NSB

“Wat zij kunnen dat kunnen wij ook’’, dachten de Hierdenaren. In samenwerking met de toen net opgerichte buurtvereniging werd Kunst Na Arbeid leven ingeblazen. De leden van het eerste uur waaronder de bestuursleden Jacob Timmer, Bheene Kevelam, Jan Epe en Gerrit Kleermaker, beschikten over zestien althoorns die afkomstig waren van een NSB-korps uit Haarlem.

Van bladmuziek begrepen zij niet veel, de muzikanten moesten eerst zingen om de noten te leren. Dirigent was Hierdenaar Hartger Brandsen.

Op straat

Op Koninginnedag 1946 werd voor het eerst op straat gemusiceerd. Het repertoire was gebrekkig, maar het begin was er. De bevolking van Hierden droeg haar steentje bij zodat al gauw meerdere instrumenten konden worden aangeschaft. Zo bracht een bazar in de schuur van Jacob Poolen het voor die tijd ongekende bedrag van 3400 gulden op. Hoofdprijs van de verloting was een varken.

Uniform

Ook de aanschaf van uniformen zijn door verschillende actiecomités binnen het dorp georganiseerd.

Het eerste officiële uniform werd op 28 april 1962 door de heer J. Zuurveld aan de vereniging overhandigd. De heer Brandsen is 23 jaar dirigent geweest bij Kunst Na Arbeid. Hij heeft het fanfarekorps van de grond af opgebouwd, zonder enige ervaring met blaasinstrumenten. Onder zijn leiding werden enkele bekers in de wacht gesleept.

Ter gelegenheid van het jubileum heeft KNA een speciaal concertwerk On Solid Ground door componist Tom Zigterman laten componeren. Het uitvoeren van dit concertwerk zal voor het eerst tijdens het jubileumconcert plaatsvinden.

Concertorkest

Door de jaren heen heeft de vereniging zich ontwikkeld van een marcherend orkest tot een concertorkest. Het orkest heeft in de afgelopen decennia diverse malen met succes opgetreden tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade waar vele eerste prijzen mee naar Hierden werden genomen.

Ook de twee buitenlandse optredens in het Tsjechische Znojmo vormde hoogtepunten in haar bestaan. Kunst Na Arbeid werkt de laatste jaren intensief samen met Cultuurkust en Tact Muziek. Hierbij worden jonge liefhebbers van een blaasinstrument of percussie opgeleid tot muzikant binnen het A-Orkest.

100-jarig bestaan

‘’Samen met haar enthousiaste en gedreven dirigent Arno Groenveld richten we ons op het verder uitbouwen van onze muzikale ambities. Want onze volgende mijlpaal is natuurlijk het 100-jarig bestaan. Het beleid van de vereniging is gericht op een duurzaam karakter met een sterk maatschappelijke binding.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden