Tessa verpleegt een coronapatiënt in quarantaine.
Tessa verpleegt een coronapatiënt in quarantaine. (Foto: Ziekenhuis St. Jansdal)

Reguliere zorg St. Jansdal komt niet stil te liggen

  Nieuwsflits

HARDERWIJK – De strijd tegen corona is er één van de lange adem. Dat beseffen ze in het Ziekenhuis St. Jansdal maar al te goed. “We vrezen voor wat er komen gaat: de zware werkomstandigheden en de confrontatie met het leed. Maar op het moment dat het moet, staan we er weer.”

Frieda Fennell

Op het moment van schrijven geldt er nog een code groen in Ziekenhuis St. Jansdal. Terwijl er vorige week geen coronapatiënten in het ziekenhuis lagen, zijn er in de afgelopen dagen in totaal acht patiënten met bewezen COVID-19 of een verdenking van besmetting met het virus opgenomen. Er heerst nog relatieve rust maar de fase van alertheid is aangebroken.

“We zijn zeer alert”, vertelt Zorgmanager Acute Zorg Frits van der Velde. “We bevinden ons op de grens van code groen naar code oranje. Zodra we besluiten naar code oranje te gaan betekent dit dat het crisisteam weer dagelijks bijeen gaat komen en we weer een corona-afdeling moeten openen. En dat terwijl de naweeën van de eerste golf nog na-ebben. Het ziekteverzuim is nog steeds hoger dan gemiddeld vanwege corona-besmettingen van het personeel eerder dit jaar.”

Veilig

Van der Velde: “We zijn wel beter voorbereid op een tweede golf. In het voorjaar werden we compleet overvallen waardoor de reguliere zorg stil kwam te liggen. Nu hebben we duidelijke protocollen en richtlijnen klaarliggen die ervoor moeten zorgen dat poliklinieken, diagnostiek-afdelingen, maar ook laboratoria, röntgen en de operatiekamers grotendeels kunnen blijven draaien. Dat kan mede doordat we inmiddels een goede regionale afstemming hebben en we zowel coronapatiënten van de IC als van afdelingen daarbuiten spreiden over de regio. Ik wil benadrukken dat het echt veilig is om naar het ziekenhuis te komen als dat nodig is.”

Schouders eronder

Ondanks de betere voorbereiding, vrezen veel medewerkers een tweede golf. Esther Heikens is arts-microbioloog: “Het is moeilijk voor te stellen hoe het is om dag in dag uit in beschermende pakken te werken met een chirurgisch masker. Het is warm en je krijgt gevoelsmatig minder lucht. Ook voor het microbiologie-laboratorium is het hard werken. Het aantal aanvragen voor coronatesten stijgt flink en dat zal verder toenemen. Door deze stijging en beperkte levering van de testen neemt de voorraad snel af. Gelukkig kunnen we uitwijken naar het Meander Medisch Centrum dat nog testcapaciteit voor ons heeft.”

Goed nieuws is dat er een flinke voorraad aan beschermingsmiddelen is ingeslagen. Van der Velde: “Ook hebben we nu een systeem waarbij we beter naar de signalen van de mensen op de werkvloer luisteren. Tijdens de eerste golf was daar weinig ruimte voor. Een bedrijfsopvangteam gaat samen met geestelijke verzorgers en psychologen gesprekken met medewerkers aan op de afdeling. We staan echt niet te springen om een tweede golf, maar we zullen er weer staan.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden