Sadiye en Lidewei aan het werk in de teststraat.
Sadiye en Lidewei aan het werk in de teststraat. (Foto: Frieda Fennell)

'GGD mag meer waardering krijgen'

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - “Een maand geleden was ik nog werkzaam als onderwijskundige. Twee weken later stond ik als coördinator in de teststraat. Ik begrijp best dat er frustratie is over de beperkte testcapaciteit, maar de GGD verdient juist een pluim als je het mij vraagt.“

Frieda Fennell

 Ad van Eck is coördinator van de corona-teststraat in Harderwijk. Sinds deze locatie twee weken geleden opende, zijn er al duizenden mensen getest. De drie teststraten op deze locatie zijn zeven dagen per week geopend. Aanvankelijk waren er nog wat opstartproblemen, maar inmiddels verloopt het testen soepel.

Brandjes blussen

Om getest te worden, moet je eerst online of via de landelijke telefoonlijn een afspraak maken. Deze centrale registratie zorgt ervoor dat alle gegevens van de betreffende persoon correct worden vastgelegd zodat de testresultaten later ook goed gekoppeld worden.

“We hebben drie minuten per test, waarbij er een streng hygiëneprotocol is”, legt van Eck uit. “Mijn taak is erop toe te zien dat ondanks de drukte de protocollen gevolgd worden. Een voorbeeld: degene die de test afneemt, draagt deze met gestrekte armen over aan een assistent. Daarna worden handschoenen verwisseld en handen ontsmet.”

“Naast het toezien op de protocollen, blus ik brandjes. Vorige week fietste er een dame de teststraat binnen. Ze bleek geen afspraak te hebben en was gefrustreerd omdat ze al twee dagen tevergeefs probeerde een testafspraak te maken. Die frustratie snap ik uiteraard. Helaas kunnen wij in dit soort gevallen ter plaatse niets doen. Ik moest haar vragen weer te vertrekken.”

Onmogelijke mogelijk maken

“Ik houd wel van een uitdaging, dus toen mijn voormalige opdracht als freelancer afliep, besloot ik te solliciteren op de oproep van de GGD. Een week later had ik een sollicitatiegesprek en de week daarna werd ik al ingewerkt. Ik vind het boeiend om in het centrum van de actualiteit te werken en mijn omgeving reageert ook positief. Natuurlijk zijn er mensen die kritische vragen stellen. Zeker als je in de media hoort dat er dagelijks duizenden testen te weinig zijn. Toch vind ik dat de GGD meer waardering mag krijgen. Er wordt in een enorm tempo opgeschaald. Wat dat betreft is de GGD overgeleverd aan de grillen van het virus. Vandaag is er nog geen noodzaak voor het openen van een extra testlocatie en morgen moet de teststraat bij wijze van spreken al operationeel zijn. Wat er van de GGD gevraagd wordt, is bijna onmogelijk. Ik vind het daarom extra bijzonder om te zien dat de foutenmarge bijna nihil is. We komen vrijwel geen fouten tegen in het afsprakensysteem of in de persoonsgegevens.”

De stijging in het aantal testaanvragen komt veel eerder dan verwacht op basis van het ‘snotterseizoen’.

Ad besluit: “Ik hoop dat we erin slagen snel genoeg op te schalen. Iedereen hier doet in ieder geval zijn stinkende best.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden