De partijen die het thema Vitale aanbieders en Positieve sportcultuur ondertekenden. Foto: Henk Merjenbugh/Gemeente Harderwijk
De partijen die het thema Vitale aanbieders en Positieve sportcultuur ondertekenden. Foto: Henk Merjenbugh/Gemeente Harderwijk (Foto: Henk Merjenburgh)

Een leven lang sporten op eigen niveau

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - Het lokaal sportakkoord Harderwijk heeft tot doel om iedereen met plezier te laten sporten en bewegen, een leven lang, ieder op eigen niveau. In drie sessies ondertekenden lokale verenigingen en sportaanbieders in de raadzaal het Harderwijkse sportakkoord voor de periode 2020-2022.

Marco Jansen

Van 2020-2022 is er jaarlijks een uitvoeringsbudget van 30.000 euro van het Rijk, dat toegewezen wordt door een kernteam met professionals van de gemeente als aanjagers. Zij bewaken het sportakkoord en de financiële stromingen. Werkgroepen gaan met de ambities aan de slag. Ook is er jaarlijks een bedrag van 12.300 euro voor lokale sportservices, van workshops vrijwilligersmanagement tot een trainerscursus.

Vanuit de zes landelijke thema’s heeft Harderwijk er drie benoemd voor het lokaal sportakkoord. Inclusief sporten en bewegen, Vaardigheid in bewegen en Positieve sportcultuur en vitale aanbieders.

“Sport moet voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking”, vindt wethouder Marcel Companjen. Doel van dit thema is kwetsbare doelgroepen laten sporten binnen het reguliere aanbod.

Bij Vaardigheid in bewegen wordt vooral ingestoken op kinderen. “We zien op basisscholen dat kinderen te weinig bewegen en motorisch achterlopen op de generaties hiervoor. Ook willen we obesitas bij kinderen bestrijden. We willen jongeren van roken en alcohol af krijgen en de groep 12-18 in beweging krijgen. Hier is veel winst te boeken.”

Het thema Positieve sportcultuur en vitale aanbieders is meer gericht op de verenigingen. “Sportiviteit is belangrijk en de sfeer op een vereniging moet leuk zijn, maar we zien genoeg toestanden waar we onze wenkbrauwen over fronsen”, weet Companjen. “Sommige dingen zie je liever niet langs de lijn. Hoe ga je om met negatieve energie? Om vitale aanbieder te worden heb je elkaar nodig.”

Een ander doel is zorgen dat het kader van een vereniging goed staat. “Het aantal vrijwilligers neemt af en het vinden van trainers en scheidsrechters is elk jaar weer een uitdaging.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden