Het Stoet Festival was ruim opgezet waarbij bezoekers verspreid werden over het terrein (foto: Peter Sitsen)
Het Stoet Festival was ruim opgezet waarbij bezoekers verspreid werden over het terrein (foto: Peter Sitsen) (Foto: Peter Sitsen)

'Geen wachtrij, bestelling komt langs’

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - Muziek, straattheater, sfeerverlichting en publiek dat op picknickbanken in groepjes van maximaal vier personen kon genieten van hapjes en drankjes. Het Stoet Festival op 12 en 13 september benaderde als buitenevenement in coronatijd de sfeer van een festival.

Marco Jansen

 Het foodfestival trok over twee dagen zo’n 750 bezoekers naar het parkeerterrein aan de Deventerweg. En dat viel Sicco Hetebrij, voorzitter van de organiserende stichting Onderstroom, niks tegen. “Er kon nog een aantal mensen bij, maar voor een eerste keer ben ik trots en tevreden. Normaal drop je een half jaar van tevoren dat er een evenement aankomt, dat was nu 1,5 maand. Maar de 78 tafels (x 4 personen) waren op zaterdag uitverkocht en voor zondag waren er ook al ruim 50 tafels geboekt. De massa kwam zaterdag om half zes. Zondag was de middagshift het drukst bezocht. Mensen bleven langer vanwege het festivalsfeertje.’’

Het idee van het Stoet Festival – karren, foodtrucks en fietsbars die bij de tafels langs komen – slaat aan. “Normaal moet je in de rij staan en wachten op je eten; nu komt alles langs. Als corona weg is zou je dit model kunnen houden.”

De verhouding lokale cateraars en horeca van buitenaf is ongeveer 50/50, weet Hetebrij. Harry de Vries (55) is helemaal uit Groningen gekomen. Het is zijn eerste festival sinds februari. Met Hoogeland catering / de Zwammerij verkoopt hij vegetarische oesterzwam bitterballen. Met de vegetarische bitterballen stond hij al 6 jaar op het foodfestival Blije Bietjes. De oesterzwammen kweekt hij op koffiedik. De snacks bakt hij op bestelling. Zijn zoon rijdt op een bakfiets rond. “Op Blije Bietjes waren we altijd uitverkocht; nu rijden we rond met een fietskarretje en ook dat gaat boven verwachting. Ik moest zelfs even hard werken. Maar ik mag rustig aan doen. De sfeer is relaxt en gemoedelijk.” De Groninger logeert in een B&B van een organisatielid en heeft over twee dagen ‘een goede omzet’.

Ook de bezoekers zijn te spreken over de opzet. Zoals Eva de Bie (35) uit Harderwijk. Haar vrienden hadden kaarten geregeld. “Het is supertof aangekleed en veel gezelliger dan ik had gedacht’’, zegt ze. Het omgekeerde festival heeft zijn voordelen. “Je hoeft niet op te staan, maar zit met een groep aan tafel en de bestelling komt naar jou toe.’’

Kasper Doesborgh (39) behoort ook tot het gezelschap. Hij is een liefhebber van festivals. “Normaal loop je wat meer rond, nu heb je wat minder interactie en blijft het bij zwaaien naar bekenden waarmee ik in gewone tijden een praatje zou maken.’’ Doesborgh is benieuwd of deze opzet ook voor ondernemers financieel interessant is. “Je wil heel graag dat er in deze situatie toch nog een festival is met broodwinning voor de ondernemers. Bij dit nieuwe concept kan je veel minder mensen kwijt en is het de vraag of het echt gaat werken. Aan het enthousiasme van de vrijwilligers ligt het zeker niet. Het is een groep die leuke dingen doet. Daar wil je bij zijn.’’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden