<p>Skye Morssinkhof op het NK met paard Checkpoint Chacco; waar ze met G-Vingino Blue Nederlands kampioen werd.</p>

Skye Morssinkhof op het NK met paard Checkpoint Chacco; waar ze met G-Vingino Blue Nederlands kampioen werd.

(Foto: FOTOTRAILER)

Skye Morssinkhof wint internationale prijs

  Nieuwsflits

HIERDEN - Ze woont nog steeds in Hierden maar is de laatste zes weken niet thuis geweest. Skye Morssinkhof ‘logeert’ sinds de zomer met haar vier paarden in het Limburgse Meijel, waar ze training krijgt van ‘wereldruiter’ Darragh Kenny. De amazone heeft een erg goede periode achter de rug.

Marco Jansen

In het weekend van 5 en 6 september verraste de jonge springruiter door de twee sterren Grote Prijs van Valkenswaard op haar naam te zetten. Het was de tweede keer dat ze zo’n grote internationale wedstrijd bij de senioren op het 1.45 meter niveau mocht rijden met haar paard G-Vingino Blue.

De eerste keer, van 20 tot en met 23 augustus in het Franse Saint Tropez, werd ze vierde. “Toen reed ik twee keer foutloos en dat was al boven verwachting. Nu deden er 90 mee en reed ik de eerste ronde al foutloos. In een Grote Prijs heb je twee rondes en om door te gaan moet je foutloos rijden en binnen de tijd. In de barrage startte ik als negende van de 20. Ik was sneller dan iedereen die al geweest was. Het was tot het laatste moment spannend of ik er nog afgereden zou worden, maar niemand kwam bij mijn tijd. Ik wist niet wat ik meemaakte. Ik won van allemaal professionals met veel meer ervaring waar ik normaal tegenop kijk. Op dit niveau ben ik één van de jongste. Op internationaal niveau heb ik al veel gewonnen bij de junioren, maar nog nooit een twee sterren 1.45 meter GP.’’

Nederlands kampioen

Van 6 tot en met 9 augustus werd ze ook al nationaal juniorenkampioene in het Limburgse Kronenberg. Met haar andere paard Checkpoint Chacco won ze zilver. “Eerste en tweede worden van Nederland; dat is iets wat niet vaak gebeurt. Ik mocht tot en met de finale met twee paarden rijden, maar een regel is dat je niet twee medailles mag winnen, dus werd de tweede plaats geschrapt.”

Leren van ‘wereldruiter’

Ze rijdt al vanaf haar elfde internationale wedstrijden en zat als kind van vier al op een pony. Haar familie doet veel met paarden. Springen is voor Skye spectaculair. “Als ik in het parcours ben, dan geeft het een adrenalinekick. Veel van familie was al springruiter dus was er nooit de vraag of ik dressuurruiter zou worden. Springen hoort bij mij.’’

De Hierdense, op vrijdag 4 september 18 jaar geworden, traint sinds kort bij Darragh Kenny, een topruiter uit Ierland die in de top-10 van de wereldranglijst staat. “Dat werkt heel erg mee. Ik leer iedere dag van de beste mensen. Ik logeer hier een tijdje met mijn vier paarden, waarmee ik naar wedstrijden ga. Ik krijg niet alleen training van hem, maar kijk ook hoe hij rijdt. Daar leer ik heel veel van. Ik ben nu met niks anders meer bezig dan rijden. Voorheen had ik ook school en was ik met vrienden andere dingen doen. Ik ben hier echt om zoveel mogelijk te ontdekken wat ik kan en hoe ver ik kan komen.”

Eind september gaat ze zeven weken naar Olivia in Spanje, een uurtje rijden van Valencia. “Dat zijn touren van drie weken met wedstrijden. Ik ga twee touren meedoen met de trainer.”

Passie voor paarden

De Hierdense heeft net haar vwo afgerond op het Luzac college in Zwolle. Daarvoor zat ze vier jaar op het CCNV in Harderwijk. “Ik was veel in het buitenland en kon op het Luzac paardrijden beter combineren met school.”

Skye wil in haar tussenjaar uitzoeken hoe ze school wil gaan combineren met haar paarden. “Ik wil zoveel mogelijk door met de paarden. Ik moet uit gaan zoeken welke studie ik op de universiteit wil doen en hoe ik dat kan combineren met het rijden, want ik heb wel ontdekt dat ik dat niet wil opgeven. Dat is echt mijn passie. De band die je hebt met je paard; je werkt samen ergens naar toe, dag in dag uit. Steeds iets bereiken is bijzonder en ik haal mijn motivatie natuurlijk uit de goede periodes. Als het wat minder gaat, heb ik altijd de gedrevenheid om te verbeteren en daar heb ik alles voor over. Ik rijd ook jongere paarden die ik opleid en die nog veel moeten leren. Dat draagt ook bij aan mijn eigen ontwikkeling. Als ik op een paard zit, dan ben ik gelukkig en voel ik me mezelf.’’

Door corona zijn er veel wedstrijden afgelast, waaronder het EK. Skye had goede kans om zich daarvoor te plaatsen. “Ik hoop dat we in het nieuwe jaar weer op normale wijze wedstrijden kunnen rijden en dat we dan toe kunnen werken naar een EK.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden