!
Dick Boekhout, wethouder Enklaar, toekomstige bewoner en Hein Stooker.
Dick Boekhout, wethouder Enklaar, toekomstige bewoner en Hein Stooker. Josette Veltman

Bouw Nieuw Waterfront Harderwijk van start

5 juli 2022 om 13:34 Nieuwbouw

HARDERWIJK In Harderwijk ontwikkelden en realiseren Trebbe en gebiedsontwikkelaar BPD (Bouwfonds Property Development) Nieuw Waterfront. Dit is het nieuwste deelplan in het plangebied Waterfront en wordt een groene, energiezuinige wijk met 129 woningen, waar historie, water en groen samenkomen. De woningen worden gefaseerd gerealiseerd. Onlangs startte de bouw van de tweede fase. Dit moment werd gemarkeerd door wethouder Enklaar en de toekomstige bewoners. Zij begroeven een tijdcapsule, gevuld met wensen voor de toekomst, onder toeziend oog van Dick Boekhout, ontwikkelingsmanager bij BPD en Hein Stooker, directeur bij Trebbe.

WOONWIJK VOOR IEDEREEN In Nieuw Waterfront komen 129 middenhuur- en koopwoningen, zowel eengezinswoningen als appartementen en studio’s. Door de variatie in woningtypes en doordat er zowel woningen voor de verkoop als verhuur bestemd zijn, is Nieuw Waterfront toegankelijk voor een brede doelgroep. ,,Ik ben blij dat de bouw van 940 woningen in dit gebied nu is gestart”, vertelt wethouder Waterfront Edwin Enklaar. ,,Helemaal omdat we hier met de subsidie Woningbouwimpuls voor gemeenten (WBI) van het Rijk versneld betaalbare woningen kunnen bouwen. Daar is veel behoefte aan. Hier in Nieuw Waterfront, het eerste deelgebied van de 7 die we ontwikkelen, komen 74 middeldure huurappartementen en 55 koop appartementen/woningen. Met een historische uitstraling die doet denken aan ons oude havengebied. De ontwikkelaar doet hiermee echt recht aan de identiteit van onze stad. Prachtig.” De eerste fase omvat 74 huurappartementen. Deze appartementen zijn aangekocht door Huurwoningen Nederland Fonds, een beleggingsfonds van Credit Linked. De tweede fase bestaat uit 15 appartementen en 40 woningen, bestemd voor de verkoop.

Met respect voor de historie en de natuur wordt hier een hele fijne leefomgeving gerealiseerd

TOEKOMSTBESTENDIGE WOONWIJK Het ontwerp voor Nieuw Waterfront is gemaakt door architectenbureau Molenaar & Co in samenwerking met LAP Landscape & Urban Design. De architectuur van de appartementen is geïnspireerd op havengebouwen en de oude havenindustrie in Harderwijk. Het ontwerp van de eengezinswoningen verwijst naar oude pakhuizen in klassieke Hanzesteden. Hein Stooker, directeur bij Trebbe: ,,Hier ontwikkelen we samen met BPD met respect voor de historie, klimaat en de natuur een nieuwe wijk die klaar is voor de toekomst. Dat komt onder meer tot uitdrukking in een duurzaam warmtesysteem, collectieve groenvoorzieningen en deelmobiliteit. Hier wonen de bewoners straks met veel wooncomfort in een waterrijke wijk dicht bij het historisch centrum.” 

De wijk wordt volledig aardgasvrij en zoveel mogelijk energieneutraal dankzij een warmtesysteem dat gebruik maakt van de restwarmte van de RWZI. Binnen Nieuw Waterfront wordt deelmobiliteit ingezet, waar alle bewoners gebruik van kunnen maken. Het gebied wordt natuurinclusief ingericht, met ruimte voor flora en fauna voor een optimale biodiversiteit. Ook worden alle woningen voorzien van een materialenpaspoort. In samenwerking met de gemeente Harderwijk wordt de kade van de voormalige Lelyhaven extra levendig en toegankelijk gemaakt. 

Dick Boekhout, ontwikkelingsmanager bij BPD: ,,Trebbe en BPD zijn de afgelopen periode intensief samen met de gemeente opgetrokken voor het vervolg dit gebied. Dit zie je terug in het resultaat; of het nu gaat om de overgang van openbaar naar privégebied, energievoorziening door gebruik te maken van de waterzuivering, het sluit allemaal naadloos op elkaar aan. Wij zijn trots op deze nieuwe aanvulling van het Waterfront Harderwijk en blij met de bijdrage die we daaraan hebben kunnen leveren.”

OVER DE BOUW De bouw van de eerste fase startte eind vorig jaar. Naar verwachting worden de 74 appartementen in het eerste kwartaal van 2023 opgeleverd. De tweede fase van Nieuw Waterfront startte in het tweede kwartaal van dit jaar. Naar verwachting wordt de eerste van 55 koopwoningen tweede kwartaal 2023 opgeleverd. De combinatie BPD/Trebbe verwacht Nieuw Waterfront medio 2023 helemaal af te ronden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie