!
Wanneer Wendy thuis is, vermeldt ze altijd op Instagram.
Wanneer Wendy thuis is, vermeldt ze altijd op Instagram. Mieneke Braakman

Spelletjes uitleen aan huis

26 januari 2022 om 09:00 Mensen

HARDERWIJK Er is weer een uitleenpunt voor spelletjes in Harderwijk, nu opgezet door particulier Wendy Wylenzek. Zij leent vanuit haar woning, of liever gezegd vanuit haar tuin, meer dan 120 spellen uit.

Aan de Bluesdreef 12, aan de rand van de nieuwbouwwijk Drielanden, woont Wendy met haar gezin in een van de weinige nog oude woningen in de wijk. Het straatje loopt dood en is voor onbekenden niet altijd makkelijk te vinden. Desondanks weten steeds meer mensen Wendy’s bijzondere woonplek inmiddels te vinden. Aan de weg staan meerdere houten kastjes met daarin verschillende inhoud. Om gratis of tegen een kleine vergoeding mee te nemen. Wendy blijkt een creatieve geest met een groot hart.

,,Juist omdat ik het zo goed heb hier, denk ik vaak aan mensen die veel moeite moet doen om de eindjes aan elkaar te knopen. Daar zet ik mij dan ook voor in.’’ Via het ‘Weggeefhoekje’ op Facebook en Instagram zamelt Wendy spullen en donaties in en zo ontstaan weer nieuwe kastjes. De kleine bijdragen die zij vraagt voor de versgelegde eitjes en spelletjesuitleen, komen ten goede aan die Stichting Helpende Handen in Ermelo, waar Wendy vrijwilligster is.

,,Het begon met een boekenkastje aan de weg, zoals men die tegenwoordig vaker ziet. Hieruit mogen voorbijgangers gratis kinderboeken meenemen. ,,Gisteren kwam er nog een oma met allemaal kleinkinderen, die de boekjes goed kon gebruiken. Kinderboeken zijn best duur en de bieb is door corona dicht’’, verklaart Wendy. Ook staat er een gezellig opgepimpte kast met kakelverse eitjes van eigen kippen. Met een QR-code kan een kleine vergoeding gelijk worden voldaan. ,,Het geldkistje dat ik eerst had staan heb ik weggehaald. Die was twee keer leeggestolen.’’ De rij kastjes aan de weg groeit gestaag. ,,Mijn man helpt mee om de kastjes te maken en vroeg pas hoeveel kasten ik eigenlijk van plan ben om neer te zetten.’’ Wendy pimpt oude kastjes op creatieve manier op.

Opmerkelijk is de Menstruatiekast. Het is een uitgiftepunt voor allerhande spullen voor de maandelijkse vrouwencyclus. Achter het glazen deurtje staan pakjes tampons, maandverband en zelfs menstruatiecups voor herhaald gebruik en uitwasbaar. ,,Deze vrouwenbenodigdheden zijn best duur. Vrouwen met weinig geld kunnen dit goed gebruiken.’’ Iets verderop is een ruilplek voor stekjes, ’De Plantenbieb’. Wie er een meeneemt, kan er een eigen stekje terugplaatsen.

De nieuwste aanwinst is de Spelletjeskast. Op het erf naast de voordeur staat een grote houten kast, door Wendy en haar man opgeknapt. Hierin staan 120 spellen netjes geordend. Er zijn zowel ouderwetse spelletjes als het Vlooienspel en Mozaiek, als moderne en dure spellen te leen. Party & Co, De kinderen van Catan, Monopoly, In de ban van de ring, ze ontbreken niet in de uitleenkast. ,,Die heb ik allemaal gedoneerd gekregen via een oproep op Instagram. Sommige spellen kosten in de winkel wel 40 of 50 euro.’’ Wie spelletjes wil lenen, betaalt eenmalig 5 euro voor de Stichting Helpende Handen.

Mieneke Braakman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie