!
Loes Huijer (links) en Jet Schaftenaar in de huiskamer van MFC De Roef.
Loes Huijer (links) en Jet Schaftenaar in de huiskamer van MFC De Roef. Rinus van Denderen

Van UWV naar eigen praktijk met behulp van En Route, een gratis initiatief van welzijnsorganisatie Zorgdat in Harderwijk

29 maart 2023 om 09:00 Maatschappelijk

HARDERWIJK Luisteren naar anderen, maar ook naar jezelf. Om van daaruit in beweging te komen, op weg naar die volgende stap in je leven. Of dat nou een nieuwe baan is, vrijwilligerswerk, een opleiding, een eigen onderneming of iets op persoonlijk vlak. Dat is het hele idee achter En Route: een gratis initiatief van welzijnsorganisatie Zorgdat. 

En Route is de opvolger van de Tafel van één. Waar deze laatste alleen op vrouwen gericht was, is En Route er voor iedereen die klaar is voor de volgende stap in zijn/haar leven. Deelnemers volgen zeven sessies, bestaande uit vier tafelgesprekken en drie workshops. De eerste vier gesprekken gaan over vragen zoals: ‘Waar wil ik naartoe?’ en ‘Wat ga ik concreet doen of laten?’. Daarna ga je in kleine groepjes met elkaar in gesprek en stel je doelen. Je maakt een plan en leert hoe je je eigen netwerk daarvoor kunt inzetten. 

TAFELHOST BIJ EN ROUTE

Jet Schaftenaar is welzijnscoach bij Zorgdat en begeleidt de sessies, samen met Esther Geerling. ,,We maken gebruik van de bewezen gespreksmethodiek Jump-movement die mensen in beweging brengt richting hun ambitie”, vertelt Schaftenaar.  ,,Aan iedere tafel zit een tafelhost die de tijd in de gaten houdt, want iedereen krijgt evenveel tijd. Het mooie is dat de gesprekken eigenlijk altijd wel iets opleveren, dat merk ik ook nog iedere keer bij mezelf!”

Loes Huijer heeft in 2017 deelgenomen aan de Tafel van één: ,,Vanuit het UWV werd ik op de mogelijkheden van deelname aan de Tafel van één gewezen en dat sprak me gelijk aan. De gebruikte methode leert je om te luisteren zonder hierop te mogen reageren. Het is fijn om gehoord te worden zonder oordeel en/of zonder ongevraagd advies. Hierdoor ontstaat de ruimte en de mogelijkheid om nieuwe frisse heldere inzichten te krijgen vanuit je eigen wijsheid.”

ERVARINGSDESKUNDIGE

,,Tijdens de sessies hoorde ik mezelf vaak zeggen: ‘Ik zou graag gezinnen begeleiden waarvan een van de kinderen een eetstoornis heeft”, vervolgt Huijer. ,,Ik heb zelf een eetstoornis gehad en ook een van mijn kinderen kreeg het label ‘eetstoornis’ dus wat dat betreft ben ik een dubbele ervaringsdeskundige. Ik wilde mijn ervaring graag inzetten om ook andere gezinnen te helpen waarvan een van de kinderen worstelt met een eetstoornis. De bijeenkomsten hebben mij op weg geholpen om deze stap ook echt te zetten! Ik heb nu een eigen coachingspraktijk en wordt ingehuurd om als ambulant begeleider/coach gezinnen te begeleiden.”

,,Nadat ik klaar was als deelnemer werd ik gevraagd of ik tafelhost wilde worden bij nieuwe trainingen. Dat leek me wel wat. Het heeft mij veel opgeleverd en dat gunde ik anderen ook! Als host ben je ook nog gewoon deelnemer en zijn de gesprekken nog steeds heel waardevol. Ik ben daarna ook nog regelmatig naar de natafelbijeenkomsten gegaan, om in contact te blijven met andere oud-deelnemers. Het is goed om elkaar te blijven inspireren en motiveren.”

MEEDOEN?

Op donderdagochtend 6 april is de eerste bijeenkomst van En Route. Later dit jaar starten nog twee series bijeenkomsten. De locatie is MFC De Roef in Harderwijk. Kijk hier voor meer informatie.

Dit artikel wordt u aangeboden door Zorgdat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie