Sneeuwklokjes te over
Sneeuwklokjes te over Volkert Bakker

Ga mee op zoek naar de sneeuwklokjes op Landgoed Amelisweerd met de KNNV

6 februari 2023 om 21:33 Lokaal Deel je nieuws

HARDERWIJK/ERMELO. De natuurvereniging voor Harderwijk, Ermelo en omgeving, de KNNV, organiseert dinsdag 14 februari een wandeling van 5 - 6 km op Landgoed Amelisweerd. Als er tijd overblijft lopen we nog langs Fort Rijnauwen. 

Niet voor niets hebben actiegroepen in de 70er jaren geprobeerd de aanleg van de A27 door Amelisweerd te voorkomen. De weg kwam er, maar Amelisweerd bleef voor een deel in takt. Dit prachtige landgoed is een oase van rust met bijzondere natuur. Het grens aan het Fort Rijnauwen, waar we de historische verdedigingswerken kunnen bekijken. 

Om 9.00 uur vertrekken we uit Ermelo en om 9.15 uur uit Harderwijk. We carpoolen en delen de autokosten.

Sneeuwklokjes horen bij Amelisweerd.

Onder de rook van Utrecht ligt het Landgoed Amelisweerd. Dit eeuwenoude landgoed is rijk aan historie en aan natuur. Voor het behoud van Amelisweerd is in de 70er jaren met succes actie gevoerd. Op het landgoed staan twee landhuizen: Oud Amelisweerd en Nieuw Amelisweerd. In de lente komt Amelisweerd in bloei, te beginnen met de vele sneeuwklokjes die rond de landhuizen te vinden zijn. Het landgoed ligt bij Bunnik langs de Kromme Rijn. Dit maakt dit oude rivierbos op klei ook zo bijzonder. De zijarmen van de rivier kronkelen door het bos, waardoor er een afwisselend landschap van bos en water is ontstaan.

Tussen de twee landhuizen vind je mooie doorkijkjes, waterpartijen, oude bomen en veel voorjaarsplanten. In de herfst zijn er veel paddenstoelen te vinden. De toegangsweg naar Nieuw Amelisweerd wordt door de vele sneeuwklokjes de Sneeuwklokjeslaan genoemd.

Fort bij Rijnauwen is het grootste vestingwerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, circa 31 hectare groot. Samen met Fort bij Vechten moest het één van de zwakste punten in de linie verdedigen, een brede strook grond aan weerszijden van de Kromme Rijn die niet onder water kon worden gezet. Daarnaast kon vanaf dit punt de strategische spoorlijn Utrecht-Arnhem onder vuur worden genomen. 

We wandelen 5 - 6 km en genieten van het Landgoed en het Fort. We zijn rond 15.00 uur weer terug in Harderwijk en Ermelo. Neem zelf je lunch mee.

Vooraf aanmelden via https://noordwestveluwe.knnv.nl/agenda

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie