!
Patrick Visser heeft de leeuw op eigen initiatief opgeknapt.
Patrick Visser heeft de leeuw op eigen initiatief opgeknapt. Mieneke Braakman

IJzeren leeuw stadspark De Hortus in Harderwijk opgeknapt

26 september 2022 om 10:38 Kunst

HARDERWIJK De metalen leeuw in stadspark De Hortus is opgeknapt. Dit bleek ook wel nodig. Er waren manen gebroken en verbogen. Maar ook is onderhoud van het roestende ijzer belangrijk, zo laat de kunstenaar, Patrick Visser, weten.

De kunstenaar (1981) uit Leiderdorp, die zichzelf liever geen kunstenaar noemt,  heeft de leeuw op eigen initiatief opgeknapt. Samen met zijn belangenbehartiger en tevens moeder, Jeannette Leidemeyer is hij er een volle dag mee bezig geweest. ,,De leeuw staat op zo’n prominente plek in het park. Er zijn natuurlijk jongeren daar en andere bezoekers, die er van alles op en aan hangen. Daarom zijn er manen vernield. Dat wilden we graag opknappen.’’

Het is alweer zeven jaar geleden, dat vier metalen dieren die ineens in het straatbeeld verschenen, het gesprek van de dag waren. In Harderwijk, maar ook ver daarbuiten. De kunstenaar haalde hiermee zelfs het landelijke nieuws. Visser vervaardigde in een hal van recyclingsbedrijf Reukema op industrieterrein Lorentz, een gorilla, krokodil, olifant en een leeuw.  Alle vier levensgrote dieren, geheel gemaakt van oud schrootijzer dat Reukema inzamelt. Op de rotonde aan de Deventerweg staat de bekende ‘gorilla’, in het plantsoen aan de Vitringasingel, staat de ‘olifant’ en de ‘krokodil’ maakt zijn opwachting op de punt van het Strandeiland. Inmiddels heeft Visser voor grote projecten zoals de Hermitage en de Floriade ook dieren van oud ijzer vervaardigd. Maar de vier in Harderwijk waren zijn eerste werken.

Na een proefperiode, besloot de gemeente om de vier metalen dieren te kopen, zeker ook omdat de Harderwijkse bevolking er erg positief over was. Van jong tot oud en vooral ook buiten de kunstwereld, waren de reacties enthousiast.

In 2018 bleek de gorilla plotseling ontvreemd uit Harderwijk. Het beeld bleek geplaatst bij de Apenheul in Apeldoorn. Beide burgemeesters hadden deze ‘ ontvoering’ onderling bekonkeld. Gelukkig kwam de gorilla terug naar zijn oude plek in Harderwijk. Wederom waren de kunstwerken gesprek van de dag.

Volgens Visser zijn behalve de leeuw, ook de andere drie beesten in Harderwijk langzamerhand aan een opknapbeurt toe. Als je ze tenminste lang wilt behouden. ,,Het metaal oxydeert op een natuurlijke manier. Door de meest roestige plekken om de zoveel jaar blank te schuren en in de lijnolie te zetten, heb je weer mooie werken. De lijnolie beschermt niet alleen tegen weersinvloeden, maar zorgt daarbij voor een mooie, diepe kleur van het roest.’’ Lijnzaadolie is van oudsher bekend om zijn roestwerende werking. De nieuwe ‘haren’ van de leeuw in het Hortuspark hebben nu nog een licht metalen kleur, maar die zullen vanzelf oxyderen en donkerbruin worden. Visser heeft de gemeente laten weten, dat zijn andere kunstwerken eigenlijk ook opgeknapt moeten worden. ,,We reden langs de gorilla. Een laag nieuwe olie zou het toch een diepere kleur geven.’’ De kunstenaar en zijn moeder hebben de leeuw gratis opgeknapt. ,,Voor de andere dieren zullen we wel wat moeten vragen.’’

Mieneke Braakman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie