Bij molen De Hoop is op de Nationale Molen-Gemalendag genoeg te zien en te doen.  Foto: Ton Tuinman, Harderwijkse Molen Stichting.
Bij molen De Hoop is op de Nationale Molen-Gemalendag genoeg te zien en te doen. Foto: Ton Tuinman, Harderwijkse Molen Stichting. (Foto: Ton Tuinman)

Neem een kijkje bij molen De Hoop

  Ingezonden

door Harderwijkse Molen Stichting

De Hollandse Molen Stichting houdt al vele jaren de Nationale Molen-Gemalendag. Dit jaar is dat op zaterdag 11 mei. Onder de ruim 600 deelnemende water- en windmolens is ook molen De Hoop. De stellingmolen aan de Havendijk opent van 10.00 tot 17.00 uur de deuren van de molen en het in aanbouw zijnde Bakkerijmuseum.

HARDERWIJK - Op het programma voor 11 mei staat het malen van mais. Het is altijd indrukwekkend om te zien hoe de grote wieken de molen in beweging zetten en maïskorrels vermalen tot meel. Naast het bewonderen van dit technische schouwspel hebben de vrijwilligers van de molen tal van andere activiteiten bedacht voor jong en oud. Bezoekers hoeven zich daarom geen moment te vervelen.Aangrenzend aan de molen wordt er een Bakkerijmuseum gebouwd. Ondanks dat deze nog niet klaar is, opent het museum wel even haar deuren voor een demonstratie. De bakker en zijn twee assistenten geven om 14.00 uur een workshop brood bakken. Deze is gratis en slechts voor twintig personen toegankelijk op basis van 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'.De toegang tot de molen en deelname aan de activiteiten is ook gratis. Mensen die de molen willen steunen kunnen dat door bijvoorbeeld een kopje koffie of thee met iets lekkers te nuttigen of iets te kopen in de molenwinkel.

Authentiek
De molen De Hoop is een authentieke stellingmolen uit 1778 en vormt sinds 1998 de entreepoort van Harderwijk. Met hulp van de wind en vele vrijwilligers en sponsoren draaien de wieken van de Hoop al vele jaren. De molen doet nog altijd dienst als korenmolen en is voor publiek op zaterdagen en in de maanden mei tot en met september ook op woensdagen van 12:00 tot 17:00 uur geopend. In juli en augustus is de molen, met uitzondering van zondag, maandag en dinsdag, iedere dag geopend. Tijdens de openingstijden zijn er altijd gidsen aanwezig voor rondleidingen. Zij kunnen meer vertellen over de historie.

Meer informatie is te vinden op de website.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden