!
Bestuur en vrijwilligers vierden het vijfjarig bestaan van Filmhuis Ermelo; links Evert Vos, rechts Piet-Hein van Halm en Doky Evers.
Bestuur en vrijwilligers vierden het vijfjarig bestaan van Filmhuis Ermelo; links Evert Vos, rechts Piet-Hein van Halm en Doky Evers. Foto: Marco Jansen

Eerste lustrum Filmhuis Ermelo: ‘Cultuurfilms die je aan het denken zetten’

28 maart 2023 om 20:00 Film

ERMELO Filmhuis Ermelo vierde maandag haar eerste lustrum met bestuursleden en vrijwilligers in de Dorpskamer. Ook was er een wisseling: medeoprichter en voorzitter Piet-Hein van Halm droeg het stokje over aan Evert Vos.

De stichting werd op 13 maart 2018 opgericht door Van Halm en secretaris Doky Evers om een bijdrage te leveren aan cultuur in Ermelo. ,,In het kader van de Cultuurnota 2016 was geld beschikbaar gesteld om het culturele leven in Ermelo op te vijzelen en het Filmhuis kon hier een bijdrage aan leveren. Want er werd weleens een film gedraaid, maar een organisatie hiervoor was er nog niet”, vertelt Van Halm. Evers: ,,In het begin hebben wij ongelooflijk veel steun gehad aan Filmhuis Harderwijk. Zij wisten precies de kanalen om aan titels van films te komen.”

EERSTE FILM

De stichting zocht de publiciteit en deed een oproep voor vrijwilligers. Flyers werden uitgedeeld in winkels en horeca. April 2018 werd de eerste film vertoond. Evers: ,,Dit was Oude Liefde, een film die voor een groot deel op de hei in Ermelo is opgenomen en dat sprak de mensen enorm aan.”


(Vlnr): voorzitter Evert Vos, secretaris Doky Evers en mede-oprichter Piet-Hein van Halm. - Foto: Marco Jansen

De tweede film was Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, over reclameborden langs de snelweg. Van Halm: ,,In die film werd nogal wat gevloekt. Maar we proberen wel films met enige diepgang te vertonen. Het moet je wel een beetje aan het denken zetten. Bepaalde cultuurfilms die je in gewone bioscopen niet gaat zien, dat zijn filmhuisfilms.” Jan van der Linden van de filmkeuzecommissie houdt persoonlijk van Italiaanse films. ,,We kijken naar wat aanspreekt. In Ermelo is er toch een wat ouder publiek. Het moet ook niet te ingewikkeld zijn, anders komen mensen niet.” 

TWEE VERTONINGEN

Eén keer per maand kiest Filmhuis Ermelo een film die twee keer wordt vertoond: op dinsdagavond en op woensdagmiddag, speciaal voor ouderen die het moeilijk vinden om ’s avonds de deur uit te gaan. In januari 2020 wilden ze de frequentie verhogen naar twee films per maand. Van Halm: ,,We hadden die maand vier keer 50 mensen in de zaal, dat was ons hoogtepunt, want toen kwam corona.”

In 2021 is het Filmhuis wel doorgegaan maar dat was met alle restricties niet ideaal. Na de verbouwing van theaterzaal Dialoog is in oktober 2022 een herstart gemaakt. ,,Daarvoor waren er veel onvolkomenheden en we moesten ook echt onze plek weer veroveren”, weet Van Halm. Evers: ,,Na een paar tegenslagen zijn we nu weer een half jaar bezig. De dinsdagavond loopt vrij redelijk, met gemiddeld 30 bezoekers per voorstelling.”

MEER VOORSTELLINGEN

Van Halm (81) heeft het voorzitterschap formeel per 1 maart overgedragen aan Evert Vos (67). ,,Ik keek al vaker films, dat heeft mijn interesse, en ik wilde graag vrijwilligerswerk doen”, zegt zijn opvolger, die de toekomst zonnig inziet. ,,Zodra het mogelijk is willen we uitbreiden met meer voorstellingen. Interactie verhuurt de zaal en regelt nu de kaartverkoop. Je kunt via de site een kaartje kopen voor een tientje en een eigen plaats reserveren. Vrijwilligers bieden ondersteuning bij de draaidagen en wijzen mensen naar hun plaats. Ook mensen met een beperking kunnen op onze steun rekenen.”

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie