Foto:

Kleinkoor Caprice organiseert benefietconcert voor Grote Kerk

  Cultuur

Harderwijk - Op 12 oktober zal kleinkoor Caprice te horen zijn in de Grote Kerk te Harderwijk. Zij zullen een avondvullend programma aanbieden, waar men al luisterend naar dit koor de gerestaureerde gewelfschilderingen kan bewonderen. Aanvang van het concert is 20:15 uur, inloop vanaf 19:45 uur.

Het benefietconcert is vrij toegankelijk, er zal een collecte worden gehouden ten bate van de verdere restauraties van de eeuwenoude gewelfschilderingen in de Grote Kerk. Hiervoor is onlangs subsidie gekregen maar om de Grote Kerk zo goed en volledig mogelijk te restaureren is er meer geld nodig. Daarom wordt dit concert door kleinkoor Caprice in samenwerking met stichting Vrienden van de Grote Kerk Harderwijk georganiseerd. Er zullen werken klinken van Pärt, Poulenc en Ešenvalds, onder leiding van Hans Noijens en onder begeleiding van Erik-Jan van der Hel (orgel) en Marleen Verhoeff (slagwerk).

Kleinkoor Caprice voert een programma uit met spectaculaire muziek van twee grote koorcomponisten van de 20e eeuw die er elk een heel eigen idioom op nahielden. In het indrukwekkende De profundis voor mannenkoor en Salve regina van Arvo Pärt horen we de klank van klokken als belangrijke bron van inspiratie doorklinken. Daar waar Pärts muziek het moet hebben van eenvoud en regelmaat, zoekt Poulenc het in de melodie en schuwt hij het niet om te choqueren met soms bizarre harmonieën te schrijven. In zijn religieuze stukken valt dat nog wel mee zoals de ontroerende Litanies voor vrouwenkoren, maar in sommige van zijn Sept Chansons is hij onnavolgbaar. Poulenc zei daar ook over: "Probeer maar niet om mijn muziek te begrijpen, maar probeer ervan te genieten!" Te genieten valt er in elk geval ook van de twee stukken van Eriks Ešenvalds uit Letland die zeer effectvol voor koor weet te schrijven. Zijn toegankelijke en vocale schrijfwijze maken hem tot één van de meest populaire koorcomponisten van de huidige tijd.

Meer berichten