Weer 'grote' beiaardier op het programma

  Cultuur

HARDERWIJK - In de reeks Zomeravondconcerten beklimt a.s. vrijdag 9 augustus wederom een 'grote' beiaardier, Boudewijn Zwart, de trappen van de grote kerk om een carillonconcert te geven. Toehoorders zijn welkom om naar dit gratis concert te luisteren, op het Kerkplein of het terras van Baars. Het concert is van 19.30 tot 20.30 uur.

Boudewijn Zwart (1962) stamt uit een bekende organistenfamilie. Van zijn vele prijzen won hij in 1990 alle categorieën van de driejaarlijkse Internationale Beiaardwedstrijd 'Koningin Fabiola' in Mechelen.

Zwart is stadsbeiaardier van Dordrecht, Ede, Gouda, Amsterdam (Westertoren, Zuidertoren, en de Oude Kerk), Bergambacht, Schoonhoven, IJsselstein, Barneveld, Apeldoorn, Wageningen en Zeewolde. Hij heeft verschillende composities op zijn naam staan. Daarbij is hij president van de internationale beiaardiersvereniging Eurocarillon en heeft hij de leiding van het Carillon Instituut Nederland te Dordrecht, een hogere beroepsopleiding voor beiaardiers. Zelf studeerde hij beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort en piano aan het conservatorium in Amsterdam.

De gedreven beiaardier organiseert festivals, openluchtconcerten en kamermuziekprojecten waarin de beiaard een voorname rol speelt. Hij geeft concerten in binnen- en buitenland. Onder de titel 'Bell Moods' reist hij door Europa met zijn eigen ontworpen rijdend Concert Carillon en treedt hij op in samenspel met verschillende muziekformaties. Hij speelt vele genres.

Het programma:

Barokmuziek

- Aria 'Mein gläubiges Herze' BWV 68 Johann Sebastian Bach(1685-1750)

- Andante uit: Triosonate IV BWV 528

- Badinerie uit: Orkestsuite II BWV 1067

Balletmuziek

- uit: Coppélia Léo Delibes (1836-1891)

Mazurka

La Paix

Danse de Fête et Scène

Nieuwe beiaardmuziek

- Drie ballades voor beiaard (2018) Wijnand van Klaveren(*1975)

Naar sprookjes van Andersen:

De klok

Het klokkendiep

De oude kerkklok

Operamuziek

- Miscala di Lucia uit: L. di Lammermoor Gaetano Donizetti(1797-1848)

- Una furtive lagrima uit: L'elisir d'amore

- Spirtogentil uit: La Favorita

Russische filmmuziek

- uit: Sneeuwstorm Georgi Vasiljevitsj Sviridov (1915-1998)

Wals

Mars

Romance

Postludium

- Improvisatie

Alle arrangementen zijn van de uitvoerder

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden