Wolfert Brederode, Joost Lijbaart & The Matangi Quartet
Wolfert Brederode, Joost Lijbaart & The Matangi Quartet (Foto: eigen)

Uniek Klassiek concert tijdens de Jazzdagen Harderwijk

  Cultuur

Harderwijk - Donderdag 25 oktober vindt in de Catharinakapel een verrassend concert plaats in het kader van de Jazzdagen Harderwijk. Pianist Wolfert Brederode, percussionist Joost Lijbaart en het klassieke Matangi Quartet versmelten hun klanken tijdens dit meeslepende concert.

Ruins & Remains: Concert over de destructieve kant van de mens en een ode aan zijn veerkracht.

11 november 2018 is het een eeuw geleden dat W.O.-I werd beëindigd, een drama op een tot dan toe ongekende schaal dat diepe wonden heeft geslagen en de overgang markeert van het ‘oude’ naar het ’nieuwe’ Europa. Alhoewel dit continent nog nooit zo een lange periode van vrede heeft gekend zien we in de 21ste ook parallellen met die tijd. Geïnspireerd door dit gegeven componeerde Wolfert Ruins & Remains, een suite uit tien aaneengesloten delen van ongeveer 70 minuten voor piano, slagwerk en strijkkwartet.

Musici:
Joost en Wolfert hebben naam gemaakt als veelzijdige musici en behoren tot de Nederlandse jazztop. Ze werken samen in diverse ensembles, daarnaast vormen ze een duo, waarvan een aantal jaar geleden het, door de pers unaniem lovend ontvangen, album One uit kwam.

Het Matangi Quartet is al bijna twee decennia toonaangevend in het Nederlandse muziekleven met de meest uiteenlopende projecten- en samenwerkingen. De musici hebben al eerder hun krachten gebundeld voor diverse dans-, theater- en televisie producties en Wolfert componeerde voor het Matangi Quartet het werk ‘Shadowchild’, dat is verschenen op hun album Jazzics. Met het project Ruins & Remains gaat de lang gekoesterde wens om gezamenlijk een toegankelijk- maar ook mysterieus concert programma op de Nederlandse podia ten gehore te brengen in vervulling.

De officiële première van Ruins & Remains is op 10 november tijdens het November Music Festival, maar op 25 oktober kunt u tijdens de Jazzdagen Harderwijk al genieten van deze zeer bijzondere voorstelling in de mooie Catharinakapel Harderwijk. Deze voorstelling kent geen pauze.

Klassiek of Jazz? Op deze vraag van de organisatie aan Wolfert werd kort nagedacht: “Het is gewoon mooie muziek”. En dat is wat de organisatie nu net graag programmeert.

Wolfert Brederode piano, composities
Maria-Paula Majoor viool
Daniel Torrico Menacho viool
Karsten Kleier altviool
Arno van der Vuurst cello
Joost Lijbaart drums

Kaartverkoop en info: zie www.catharinakapel.nl en: www.jazzdagen.nl

Aanvang concert 20.15 uur. Zaal open 19.45 uur.

Meer berichten