Schilderij IJsvogel op tak van Tünde Snijders
Schilderij IJsvogel op tak van Tünde Snijders (Foto: Tünde Snijders)

Workshops van de IJsvogelschilder gaat in september van start

  Cultuur

Harderwijk - Een jaar geleden is Tünde Snijders na enkele pogingen ineens gestart professioneel te schilderen. Een talent van God zeggen haar vrienden en kennissen vaak. Inmiddels woont ze twee decennia lang in Harderwijk en door haar achtergrond heeft ze een sterk observatievermogen ontwikkeld.

Wonen in een andere land is niet eenvoudig. In het begin heb je het gevoel alsof iedereen naar je aan het staren is omdat je anders bent. Je kijkt de kat uit de boom, ook als je vaak over veel diepere onderwerpen zou je kunnen discussiëren dan over het weer. Haar verlangen naar acceptatie was niet irrationeel. Eerst maar goed inburgeren, dacht ze, dan komt de rest ook wel. Ondanks haar brede opleidingen, diploma’s en hoog intelligent niveau was ze vaak teruggeworpen bij sollicitaties. Afwachten was haar motto en blijven ontwikkelen ook als je er voortdurend dubbel hard voor moet werken. In een periode waarin ze bijna verlamd is geraakt kreeg ze vleugels. Vleugels waarmee ze ondanks haar beperkingen vliegt. Zoals een vogel, die ‘zijn kracht van boven haalt’. Vogels trekken haar door hun bijzondere eigenschappen en na enkele pogingen om vogels te schilderen lukte het haar om een prachtige ijsvogel op het doek te zetten. Nadat in een crea-winkel de verkoper haar bij haar aankopen een speciale kwast als cadeau gaf kon ze niet meer stoppen. Een bijzondere kwast waarmee je de veren bijna echt kan schilderen. ‘Het ziet eruit alsof hij wegvliegt.’, ‘Eerst dachten we dat het een foto was.’ Met een open hart nam ze dit soort bemoedigingen mee en zo ontwikkelde en groeide ze binnen een jaar uit tot een van de beste ijsvogelschilder van het land. Vooral de in het oog springende details sieren haar doeken, maar de kleurkeuze die ze hanteert is ook erg passend in de moderne levensstijl van het nu.

Veel van haar schilderijen zijn inmiddels in alle kanten van Nederland aan te treffen. In september hoopt ze met haar eerste workshop te mogen starten. Meer info over haar schilderijen en workshop is te vinden op haar website: www.tundesnijders.com

Meer berichten