Nieuwe beiaardier luidt DVD-geschenk in

  Cultuur
De schilderingen in de Grote Kerk van Harderwijk zijn aan restauratie toe
De schilderingen in de Grote Kerk van Harderwijk zijn aan restauratie toe (Foto: Vrienden Grote Kerk Harderwijk)

HARDERWIJK - De Stichting Beiaard is nauw betrokken bij de Grote Kerk en is erg begaan met de schilderingen in de kerk. Daarom stelt de Stichting Beiaard een aantal DVD’s beschikbaar aan de Stichting Vrienden van de Grote Kerk. De DVD’s “Harderwijker stadsgeluiden” kunnen door de Vrienden verkocht worden voor het goede doel. Vrijdag 8 juni worden de DVD’s overhandigd met een feestelijk tintje. Om 19.00 uur begint een carillonbespeling door de nieuwe stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek uit Nijkerk. Hij volgt beiaardier Freek Bakker op, die in het najaar afscheid neemt.

Daarna is er in hotel Baars het aanbieden van de DVD aan het bestuur van de Stichting Vrienden van de Grote Kerk. De Vrienden zijn erg ingenomen met gebaar van de beiaardstichting, omdat veel geld nodig is voor de restauratie van de schilderingen in de Grote Kerk. De eerste subsidieaanvragen zijn de deur uit om de benodigde € 800.000,00 te bekostigen. De dakconstructie van de Grote Kerk in Harderwijk is dringend aan onderhoud toe. Wanneer de gewelfbogen zijn verankerd, kan worden begonnen met de restauratie van de unieke schilderingen in de kerk. Door de bouwkundige mankementen lopen de renaissancistische schilderingen in de gewelfbogen van de Grote Kerk op dit moment groot gevaar. Er zijn veel stukken met verwoest pleisterwerk in de gewelven geconstateerd en scheurvorming is overal zichtbaar.

De Stichting Vrienden van Grote Kerk heeft alarm geslagen en heeft de wens, dat de bevolking haar werk ondersteunt. De Hervormde Gemeente van Harderwijk heeft geen financiën om de restauratie van de schilderingen te bekostigen. Daarom zijn er besprekingen met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, de provincie Gelderland en de gemeente Harderwijk. Maar daarnaast zullen er andere bronnen moeten komen om de unieke schilderingen uit 1562 veilig te stellen. Ze zijn vrijwel nergens elders in Europa te vinden.

De DVD bevat unieke beelden van de Grote Kerk en de beiaard en plaatst deze in de context van de hanzestad Harderwijk. Er is een orgelbespeling op te zien en ook de beiaard laat zich niet onbetuigd. De Stichting Vrienden van de Grote Kerk verkoopt de DVD voor €7,50

Meer berichten