Foto:

Irritant, kinderlijk gedrag

  Column

Column Henny Kreeft

Nu weet ik wel dat ik hier, in deze krant, een tijdje terug een column heb geschreven over 'Dat irritante mondkapje'. Alleen er wordt steeds maar overal aangegeven, waar je ook kijkt - ik had bijna ‘ingewreven’ gezegd - dat het ter bescherming van jezelf is en je medeburgers, als de anderhalve meter afstand niet mogelijk of haalbaar is.

Daarom is met name in het openbaar vervoer het mondkapje juist wel verplicht. Dus ja, ik gebruik dat ding dus ook als ik hier in Harderwijk, buslijn 1 neem naar de stad of naar het ziekenhuis of naar het station.

Maar ik moet er wel bij zeggen, dat elke keer als ik in de bus stap, er niemand anders in zit. En als er al iemand in zat, stapte die persoon uit op het moment dat ik instapte, soms al met het mondkapje afgedaan. Het lijkt net of het aan mij lag, dat er niemand in die bus zat.

Laatst dus ook weer, een afspraak en ik moest lijn 1 weer nemen. Bij de halte waar ik instap, stapt de laatste reiziger uit en ik zit dus weer alleen met mijn mondkapje. Een partij warm in die bus, achter dat mondkapje.

Zie ik ineens een tekst staan op de stoel voor me, daar lusten de honden geen brood van. Zo in de geest van 'F… 1.5 m maatschappij’ en ‘Mondkapje slavernij' en zo meer.

Nu ben ik zwaar tegenstander van het feit om andermans eigendommen te beschadigen of te vernielen. Men blijft gewoon van de spullen van een ander af. Punt uit, afgelopen, geen discussie over mogelijk.

Bij het OV vind ik dat eigenlijk nog meer; het OV is voor ons allen om van plaats a naar b te komen. Zoals ik verwacht dat het netjes is waar ik ga zitten, zo vind ik ook dat je het niet beschadigt. Dat wil dus ook zeggen, dat er geen teksten gekalkt worden op stoelen.

Ok, als je het niet eens bent met het beleid over het mondkapje, ga dan niet met de bus. Neem je verlies als man en ga lopen, maar blijf met je tengels van andermans eigendommen af en ga zeker niet met een stift - in het geniep - op stoelen schrijven. Mocht je je frustratie kwijt willen, probeer je tekst in graffiti ergens geplaatst te krijgen of beter nog, stuur een ingezonden brief aan de redactie van deze krant met je naam. Dan ben je pas een kerel.

Ik ga er dus van uit dat de historische schrijver, die zichzelf of zijn teksten belangrijk acht, zo volwassen is en dat hij als schrijver ook een ingezonden brief kan samenstellen, eventueel met spelfouten - daar lees ik wel overheen - en dat we in de volgende editie van de Harderwijker Courant het verhaal kunnen lezen waarom 'Meneer Joost van den Vondel' tegen mondkapjes is.

Mijn mening weet u ondertussen al.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden