Foto:

Anderhalve meter is echt 1.50 meter

  Column

Column Henny Kreeft

Op de middelbare school had ik redelijk veel problemen met het vak wiskunde en daarom was dat vak één van de eerste kandidaten om te laten vallen, toen het mogelijk was. Maar een ding is wel bijgebleven, naast meetlat en geodriehoek, en dat is dat cijfers die vaststaan, niet zo snel aangepast konden worden. Maar in de praktijk lijkt het toch vaak anders …

Eén van de zaken die volgens mij vaststaan, is de regel om anderhalve meter afstand te houden in verband met de coronacrisis, de pandemie veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus. Overal kan men die strepen zien van rechts houden en pijlen en papiertjes en waarschuwingen over de anderhalve meter afstand. Ook hier in Harderwijk en toch moet ik eerlijk toegeven dat het voor een aantal mensen steeds moeilijker wordt om die anderhalve meter voor zichzelf uit te tekenen en de juiste afstand te houden.

Afgelopen week was het weer erg mooi, zodat we eindelijk weer eens naar buiten konden en met name flink konden gaan wandelen op de Boulevard, aan het water. Ook vele gasten uit het buitenland waren aanwezig, zoals men duidelijk kon horen aan de ‘vreemde taal’. Maar het lijkt er op dat anderhalve meter in het Nederlands niet dezelfde afstand is als voor een gast uit, bijvoorbeeld Duitsland.

Het lijkt er steeds meer op, dat steeds meer mensen en ook onze gasten slecht kennis hebben van hoeveel de afstand van anderhalve meter is. Het gaat zo slecht - maar ook op andere plaatsen in Nederland - met het afstand houden, dat er op verschillende plaatsen in Harderwijk weer groepen mensen redelijk dicht bij elkaar waren te ontdekken. Het is nog net niet een openlucht-festijn, maar de samenscholingen beginnen ook hier in Harderwijk flink toe te nemen.

En gezien de ontwikkeling van de toename van besmettingen op een aantal plaatsen in Nederland, houd ik mijn hart vast voor Harderwijk, want Harderwijk is niet afgezonderd van de rest van Nederland. Aangezien de regel is om afstand te houden, denk ik dat het verstandig is om die regel toch in acht te nemen.

U weet toch dat anderhalve meter een afstand is van 150 cm; ik ben er achter gekomen dat mijn vroegere meetlat die afstand niet kon meten. Maar even serieus: anderhalve meter is anderhalve meter, en dat geldt voor een ieder die op Nederlands grondgebied aanwezig is.

Of we moeten met z’n allen mondkapjes gaan dragen … als ik de keuze heb, dan weet ik wel waar ik voor kies. Dat mondkapje moet ik al op in het OV en ik wil graag wandelen zonder mondkapje. Dus laten we met z'n allen proberen ons aan de regel van anderhalve meter afstand te houden. Kussen, knuffelen en handen schudden hoort er tegenwoordig niet meer bij en ik verwacht dat het niet meer terug zal komen.

Maar het SARS-CoV-2 virus is nog steeds onder ons en het aantal besmettingen neemt weer toe. Dus bescherm uzelf en mij en houd afstand, anderhalve meter …

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden