Foto: Pieter Eikeboom

Buiten de tijd

  Column

Column Marten van der Wal

Wie kent niet de uitspraak carpe diem, pluk de dag! Hoe doe je dat eigenlijk; de dag plukken? Het vraagt wel een zekere levenskunst om je dag goed te besteden, af en toe te vertragen of een adempauze te nemen. Als het ons gegeven is, kunnen we de vakantietijd hiervoor benutten. In de hectiek van alledag kom ik er vaak niet aan toe om mij te bezinnen op dat wat echt zinvol is. In de huidige samenleving willen we doelgericht leven. In hoge versnelling de dagen en uren vullen, veel activiteiten, geweldige prestaties en aan de buitenwereld laten zien hoe geslaagd we zijn. De keerzijde is vaak het gevoel geleefd te worden, stress en burn-outklachten. Wanneer is tijd welbestede tijd?

Tijd bewust besteden hoeft niet te betekenen dat we de tijd die we hebben volledig vullen. Het kan ook inhouden dat we ruimtes van leegte scheppen, of die aanvaarden en accepteren als ze zich vanzelf voordoen. Lege tijd waarbinnen we rusten en lanterfanten, flaneren en converseren, dromen en verlangen, hopen en twijfelen. Dat biedt de mogelijkheid om afstand te nemen van de volle agenda en oog te krijgen voor de innerlijke tijd. In deze schijnbaar loze momenten van de dag ontstaat ruimte om het gewone leven met nieuwe ogen te bezien.

Zo’n bewust gekozen ‘loos’ moment is voor mij de vakantietijd. Even buiten de tijd om mij te bezinnen op mijn innerlijke tijd. Even zwijgen en luisteren naar wat er leeft. En weer ontdekken waar ik me op wil, of misschien wel moet richten. Waar ik in de stilte besef wat om antwoord vraagt. Ik wens iedereen daarom een welbestede vakantietijd.

Marten van der Wal (mvanderwal@apgen.nl), voorganger apostolisch genootschap.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden