Einde van een ‘kinder-feest’ tijdperk


Foto:

Einde van een ‘kinder-feest’ tijdperk

  Column

Column Henny Kreeft

Natuurlijk begrijp ik goed dat er mensen zullen zijn die gekwetst zijn bij de uitspraken over ‘Zwarte Piet’ en volgens hun gevoel ook geheel terecht. Ik zal ook nooit anders denken, maar het is wel een aanwijzing voor het einde van een bepaald tijdperk. Maar het leven gaat verder en de maatschappij verandert en niet in alle gebieden in ons land is het Sinterklaas-feest altijd op dezelfde manier gevierd. 

Als Brabander ben ik heel lang geleden grootgebracht als een kind dat ‘bang voor Zwarte Piet’ werd opgevoed, want als je iets slechts deed werd je begin december meegenomen in de zak van Zwarte Piet naar Spanje en wie weet wat er daar allemaal zou gaan gebeuren. Echter wat dat was, heb ik nooit gehoord.

Op de avond - in mijn kindertijd - van 5 december werden de gordijnen aan de voorkant van mijn ouderlijk huis door mijn ouders dichtgetrokken, wat anders bijna nooit gebeurde. Toen de gordijnen dicht waren, probeerden mijn ouders ons soms te paaien door sinterklaasliedjes op te zetten en proberen mee te zingen. Maar helaas, de zangstem van beiden was niet zo best en mijn zusje en ik hadden al snel door wat er eigenlijk aan de hand was.
Maar toch … op enig moment werd er op de deur geklopt - terwijl we een bel hadden - maar we durfden echter niet naar die deur, dus mijn ouders gingen meestal kijken wat er aan de hand was en natuurlijk kwamen ze met cadeaus in zakken terug en konden we die gaan uitpakken. En later wij maar zeggen: “Dank u wel Sinterklaas en Zwarte Piet” en ondertussen maar denken wie er aan die deur had gestaan.

In deze tijd is er geen plaats meer voor het fenomeen van ‘Sinterklaas en Zwarte Piet’, onze maatschappij is veranderd. Laatst las ik hier in de krant dat zelfs de gemeenteraad van Harderwijk niet meer gelooft in Sinterklaas. Ja, als de gemeenteraad er niet meer in gelooft, dan kunnen we beter helemaal met dat kinderfeest stoppen en zelfs ook de optocht niet meer door laten gaan.

Op verzoek van D66, GroenLinks, PvDA en Harderwijk Anders zal de Sinterklaasoptocht worden ontdaan van ‘stereotyperende kenmerken’. Dit om kinderen wel mee te laten doen aan het feest maar zeker niet om te kwetsen.

Persoonlijk denk ik - en zeker op mijn leeftijd - dat het tijd wordt dat we het Sinterklaasfeest in de zak van Zwarte Piet gaan doen en naar Spanje sturen. Laten we daarvoor in de plaats gewoon een nieuw kinderfeest op poten gaan zetten, misschien met nog een linkje naar één of andere goedheiligman, maar zonder kwetsende stereotypen, zodat een ieder van het feestje kan genieten.

Misschien is nu echt tijd om de Kerstman eens wat meer naar de voorgrond te laten komen, die kan ook voor de presentjes en leuke dingen zorgen en is een ieder tevreden en niemand gekwetst.

Ik ben voor!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden