Foto: Hermien de Wit

Het pakket

  Column

Column Betty de Wit

En toch kom je soms voor rare problemen te staan. Zo mocht aan het begin van de coronacrisis ineens de thuiszorg niet meer komen. Hoe je je dan redt? Kinderen van ver en een meelevende zuster uit de kerk schieten te hulp. Dat je daardoor niet één, maar minstens vier verschillende mensen over de vloer krijgt? Gevaar voor besmetting? Niemand mocht bij je op de koffie komen, maar zonder hulp kan ik niet. Enfin, langer dan drie weken heeft die ellende niet geduurd.

Ja, we hebben een moeilijke tijd achter de rug. Maar over het algemeen zijn we er, als we de ziekte niet kregen, goed door gekomen. Door de moderne techniek waren bijvoorbeeld de kerkdiensten uitstekend te volgen. En vanuit onze huiskamers konden we goed mee zingen. Nu mogen we langzamerhand weer naar de diensten. Nog niet meezingen, maar toch, het komt weer op gang.

Als we ons met elkaar aan de regels houden, hebben we het ergste hopelijk doorstaan. En als we nu eens niet aldoor over een mogelijke tweede golf praten? Daar kan ik slecht tegen. De achterliggende tijd is moeilijk genoeg geweest. Soms kwam je voor onverwachte dingen te staan. Het was gemakkelijk dat de pakketdienst volop draaide, maar dan toch. De voordeurbel gaat en ik uit mijn stoel omhoog, de rollator gepakt en naar de deur om open te doen. Gaat die bel alweer. “Ja, ja, ik kom al”, mompel ik. De deur open, ligt er een pakket van ongeveer veertig bij vijftig centimeter vlak voor mijn voeten. De bezorger is nergens meer te zien. Hoe krijg ik dat naar binnen? De rollator moet ik met een hand vasthouden, anders kan ik vallen. Met de andere hand dat pakket oppakken, dat gaat niet. Goede raad is duur. Wacht, mijn wandelstok van de kapstok. Langs het pakket naar buiten gescharreld, me stevig vasthoudend aan de deurpost en met die stok duwen maar. En het gaat, nu ligt het in ieder geval op de deurmat. Maar die deur moet dicht. Het lukt me al duwend het pak verder de gang in te schuiven en onder de kapstok te krijgen. Daar heeft het drie dagen gestaan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden