Foto:

Harderwijk gaat ook al scheiden

  Column

Column Henny Kreeft

Laatst was ik voor een andere krant bezig met een lokale scheiding en nu kon ik enige dagen geleden lezen op Nunspeet Nieuws (tv zender) dat ook Harderwijk bezig is met haar scheiding. Het schijnt steeds meer een mode trend te gaan worden. Voor Harderwijk is haar scheiding ingezet na eerst een proefscheiding. Ik ben toch echt benieuwd wie de eerste stap heeft gezet.

En nu vraagt u zich misschien af waar dit weer over gaat, welnu, laat ik u het uitleggen.
In het nieuws van Elburg konden we lezen dat men bezig was met Diftar ofwel afvalscheiding op het laagste niveau, nl. achter de deur van elk huishouden. En wat blijkt, de gemeente Harderwijk heeft ook het ‘scheidings-virus’ meegekregen en is dus ook van plan al haar afval nog verder te scheiden, zodat er minder restafval per gezin over blijft.

In dit specifieke scheidingsverhaal zijn in feite drie partijen te herkennen - met een scheid(ing)srechter aan de zijkant - de producent van de goederen, de gebruiker en de afvalverzamelaar. En alle partijen hebben hun eigen verantwoording met haar eigen documenten.

De producent is verplicht om (bepaalde) goederen in een verpakking aan te leveren, maar kan hierbij altijd onderzoek doen naar een betere verpakking of een verpakking die minder last geeft aan het milieu.
De gebruiker kan natuurlijk aan de producent - lees ondernemer - van de goederen verzoeken om minder afvalverruimende verpakkingen te gebruiken. Daarnaast is de gebruiker gehouden aan de mogelijkheden die door de gemeente cq afvalverzamelaar wordt geboden om het afval zoveel mogelijk gescheiden te verzamelen. En ik zie dit aan mijn vrouw, die haar best doet om het afval in de keuken al te scheiden.

Maar dan komt de belangrijkste schakel in de scheidingsketen en dat is het ophalen cq het brengen tot een scheidingspunt. Op het moment dat een gebruiker zijn of haar best doet om het afval zo veel mogelijk gescheiden aan te leveren, maar de afvalverzamelaar één auto inzet om alle gescheiden afvalcontainers leeg te maken, dan is al het werk van de gemiddelde huisvrouw met één druk op de knop teniet gedaan.

Op bepaalde plaatsen in Harderwijk staan een aantal containers naast elkaar; als deze containers ingezet worden om gescheiden het afval op te ‘vangen’ en daarna ook weer gescheiden af te voeren, dan is een hele grote stap in de scheiding van Harderwijk gedaan.

Een stap tot een scheiding is snel gezet, alleen de juiste uitvoering van datgene wat vast is gelegd geworden, vergt meer tijd en onderzoek, onder leiding van de juiste scheidingsdeskundigen. Ik ben benieuwd hoe deze scheiding zal aflopen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden