Foto:

Waar bent u mee bezig?

  Column

Column Henny Kreeft

Ja, ik weet het, het is een vraag die u niet verwacht hebt, zeg het maar eerlijk. Maar het ging me eigenlijk meer over het feit of u wel eens een half uurtje op de dag niet na hoefde te denken of nagedacht had over het SARS-CoV-2 virus (corona). Ja, dit virus heeft ons leven, maar ook ons sociale (media) leven, zo wat compleet overgenomen.

Voor een artikel op een andere plaats was ik laatst bezig met een artikel “Corona, het blijft ons bezighouden”, waarin gesproken wordt over het virus en katten en het onderzoek naar het virus. In vroegere tijden heb ik ooit nog eens gewerkt als medisch, virologisch analist.

Toen ik deze krant de afgelopen week doorbladerde om te kijken naar een onderwerp voor deze column, zag ik zoveel artikelen en advertenties die te maken had met het coronavirus. Bij een eerste bladertocht kwam ik minimaal acht artikelen tegen waar ergens wat geschreven stond over het virus, dus het houdt ons nog steeds bezig. En als ik de ‘kenners’ mag geloven, komt de tweede golf er al weer aan, gepland in augustus, september of oktober, dus u bent gewaarschuwd.

Maar als je dan eens wat dieper gaat spitten, dan zie je dat een ondernemer zegt dat ze vertrouwen heeft in de toekomst - een goede instelling - maar een ander artikel zegt dat het aantal mensen met financiële problemen is toegenomen. En dit laatste baart me flinke zorgen. De gemeente Harderwijk denkt dat het aantal meldingen van mensen met financiële problemen de komende tijd zal toenemen, in ieder geval schijnt het aantal bijstandsaanvragen gestegen te zijn.
Nu is het niet altijd gemakkelijk om een aanvraag te doen, als men in de problemen zit, maar volgens het artikel is gesignaleerd dat de crisis de mensen heeft geholpen om over hun verlegenheid heen te komen en toch een aanvraag tot hulp te doen.

Echter wat me nu (al) wel bezighoudt, is hoe de gemeente de komende tijd haar financiën op de rit zal krijgen, want de gemeenten in Nederland hebben het niet makkelijk gehad en hebben door de coronacrisis nogal wat moeten uitgeven. Het is te hopen dat het college en de gemeenteraad rekening blijven houden met de burgers van Harderwijk en de tekorten niet op de burger gaat afwenden. Het eerste wat een gemeente kan doen bij tekorten, is een aantal belastingen en burgerbijdragen te verhogen. Gezien de crisis, lijkt me dat niet de juiste instelling. Het kan toch niet zo zijn dat men voor een tweede keer gepakt gaat worden, eerst door het virus en dan door de gemeente met belastingverhogingen.

Het zou fantastisch zijn als de gemeenteraad door de coronacrisis ook met alternatieven kan komen, zodat de burgers tot rust kunnen komen, zeker als de tweede golf gaat komen. Voor de Harderwijkers een tip voor de komende tijd: zorg dat u altijd meerdere mondkapjes bij u hebt - u zou ze eens ergens moeten weggooien - en houd die afstand van anderhalve meter in de gaten. Het gaat u goed!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden